Zasmażana biała kapusta
Zasmażana kapusta to tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki albo do schabowego. Kapusta jest najpierw duszona, a następnie podprawiana zasmażką. Można ją przyrządzić z kapusty kiszonej, świeżej białej albo czerwonej. Dziś zaprezentuję przepis z wykorzystaniem białej świeżej kapusty.
Składniki:
- 1 główka białej kapusty,
- 1 duże kwaśne jabłko,
- 2 średnie cebule,
- kawałeczek słoniny,
- ocet spirytusowy,
- sól,
- biały pieprz,
- cukier,
- 2 łyżki mąki.
Kapustę dosyć drobno poszatkować. Wrzucić do garnka, a następnie zalać wodą (ok. 2-3 szklanki). Dusić na małym ogniu przez 1,5 - 2 godziny, do momentu aż zmięknie. Jabłko obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na cienkie półtalarki. Następnie jabłko i cebulę dodać do kapusty i dalej dusić. Doprawić do smaku octem, solą, białym pieprzem i cukrem.
Słoninę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na osobnej patelni do momentu aż zrobią się skwarki. Dodać do kapusty. Z mąki i niewielkiej ilości zimnej wody przygotować "zaprawkę" i dodać również do kapusty. Dusić jeszcze przez chwilę, aż składniki dobrze się połączą, będą miękkie i zrobi się ,,papka”. Smacznego :)
Drukuj przepis
1 komentarze
mmm uwielbiam taką domową kapustkę :D
OdpowiedzUsuń