Jabłka pod owsianą pierzynką
Dzisiaj zaserwuję doskonały przykład, że nie zawsze zdrowe, znaczy nudne i niesmaczne. W przypadku tych placków jest dokładnie na odwrót :) Smakiem przypominają tradycyjne racuchy, ale mają o wiele bogatszy skład. Zawierają w sobie sporą ilość płatków owsianych, dzięki którym uzupełnimy sobie braki potasu, wapnia, cynku, żelaza oraz magnezu. Polecam szczególnie na śniadanie.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej,
- 220 ml jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- 100g płatków owsianych,
- 2 jabłka,
- szczypta soli.
Mąkę, jogurt i jajko wymieszać w misce (można za pomocą miksera). Pod koniec mieszania dodać płatki owsiane. Przygotować patelnię i rozgrzać na niej olej. Jabłka obrać i pokroić na plastry o grubości około 5 mm, tak by tworzyły koła. Następnie łyżkę ciasta wylać na patelni, ułożyć na nim plaster jabłka i przykryć drugą łyżką ciasta. Delikatnie wyrównać całość. Smażyć przez chwilę a następnie odwrócić. Zaczekać do momentu aż ciasto się zarumieni z obu stron. Żeby ciasto w środku nie zostało surowe, placuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu. Tak usmażone placuszki układać na talerzu z ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Placki można podawać z cukrem pudrem lub z syropem klonowym.
Źródło: lummirancecooking
  Drukuj przepis
0 komentarze