Kartacze z mięsem
Kartacze to potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Znana jest również pod innymi nazwami: cepeliny, kołduny lub nawet wodoloty :) Uwielbiam je zarówno zaraz po ugotowaniu jak i na drugi dzień odsmażane na tłuszczyku.
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatki lub karczku),
- 2 kg ziemniaków,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 żółtka,
- 2 duże cebule,
- sól, pieprz, majeranek do smaku.
Dodatkowo:
- skwarki do okraszenia.
Ziemniaki obrać i podzielić na 2 części. 1 kg ziemniaków starkować na tarce, na najdrobniejszych oczkach. Przełożyć je do sita i odstawić na 10-15 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Dodać mąkę ziemniaczanej. Wymieszać. Drugi kilogram ziemniaków ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać.
Następnie przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku.
Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można ciasto podsypywać mąką pszenną, żeby nam się nie lepiły.
Gotować około 20 minut po wypłynięciu, w osolonej wodzie. Przed podaniem polać skwarkami usmażonymi z cebulką.
  Drukuj przepis
4 komentarze
Świetny przepis, kartacze wyglądają bardzo apetycznie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zarąbisty.
OdpowiedzUsuńNatomiast kołduny są mniejsze, z cienkiego ciasta,podawane z reguły z rosołem.Z mięsa wołowego lub baraniego.
Pozdrawiam
Dziękuję za przepis kartacze wyszły pyszne polecam super przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały 🙂. Pozdrawiam.
Usuń