Mus czekoladowy z malinami
Mus czekoladowy z malinami, to delikatny jak puszek, lekki deser z dodatkiem malin. Mus składa się z mieszanki dwóch czekolad mlecznej i deserowej, śmietanki kremówki i żółtek - to dzięki takiej kompozycji deser jest wyjątkowo aksamitny. Czysta przyjemność dla każdego łasucha :)
Składniki:
- 200 g świeżych lub mrożonych malin,
- 30 g cukru pudru,
- 6 g żelatyny,
- 40 g wody,
- kakao do posypania.
- 400 g śmietanki 30%,
- 4 żółtka,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 100 g czekolady deserowej.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Maliny zmiksować blenderem razem z cukrem pudrem. Dodać żelatynę i całość dobrze wymieszać. Tak przygotowany mus malinowy wlać na dno pucharków.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W osobnej misce ubić żółtka, aż powstanie lekka puszysta masa. Czekoladę mleczną połączyć z deserową, a następnie rozpuścić ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Następnie ubitą śmietankę połączyć z żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym musem zalać maliny w pucharkach.
Pucharki z deserem włożyć do lodówki na około 30 minut.
Przed podaniem desery delikatnie posypać kakao i udekorować świeżymi malinami.
Źródło: KuchniaLidla
  Drukuj przepis
5 komentarze
Wspanialy,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyborny :)
OdpowiedzUsuńLubie takie połączenia :D
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie i zachęcająco
OdpowiedzUsuńUwielbiam mus czekoladowy, jest to jeden z moich ulubionych deserów. Niestety przyrządzam go tylko na specjalne okazje, gdy mam więcej czasu. Na szybko lubię zrobić muffinki bo to świetny, szybki deser. Ostatnio moje serce skradły te z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ Robiłam je już kilka razy i zawsze wychodziły przepyszne i mocno czekoladowe. Polecam!
OdpowiedzUsuń