Mus czekoladowy z malinami

by - maja 07, 2013

Mus czekoladowy z malinami, to delikatny jak puszek, lekki deser z dodatkiem malin. Mus składa się z mieszanki dwóch czekolad mlecznej i deserowej, śmietanki kremówki i żółtek - to dzięki takiej kompozycji deser jest wyjątkowo aksamitny. Czysta przyjemność dla każdego łasucha :)

Składniki:
  • 200 g świeżych lub mrożonych malin,
  • 30 g cukru pudru,
  • 6 g żelatyny,
  • 40 g wody, 
  • kakao do posypania.
     
Mus czekoladowy:
  • 400 g śmietanki 30%,
  • 4 żółtka,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g czekolady deserowej.

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Maliny zmiksować blenderem razem z cukrem pudrem. Dodać żelatynę i całość dobrze wymieszać. Tak przygotowany mus malinowy wlać na dno pucharków.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W osobnej misce ubić żółtka, aż powstanie lekka puszysta masa. Czekoladę mleczną połączyć z deserową, a następnie rozpuścić ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Następnie ubitą śmietankę połączyć z żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym musem zalać maliny w pucharkach. 
Pucharki z deserem włożyć do lodówki na około 30 minut. 
Przed podaniem desery delikatnie posypać kakao i udekorować świeżymi malinami.

Źródło: KuchniaLidla



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

5 komentarze

  1. Wspanialy,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie i zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mus czekoladowy, jest to jeden z moich ulubionych deserów. Niestety przyrządzam go tylko na specjalne okazje, gdy mam więcej czasu. Na szybko lubię zrobić muffinki bo to świetny, szybki deser. Ostatnio moje serce skradły te z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ Robiłam je już kilka razy i zawsze wychodziły przepyszne i mocno czekoladowe. Polecam!

    OdpowiedzUsuń