Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń
Jednym z moich ulubionych zestawień, jest łączenie różnorakich mięs z owocami. Szaszłyki, które dzisiaj zaprezentuję łączą w sobie takie właśnie zestawienie. Szaszłyki z kurczakiem i brzoskwiniami sprawdzą się idealnie jako lub przekąska dla gości na imprezę. Łatwo się je przygotowuje i szybko znikają z talerzy. Pamiętajmy jedynie aby nie przesuszyć mięsa, niewielkie kawałki piersi kurczaka muszą pozostać soczyste i miękkie. Doskonale smakują serwowane z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki przyprawy do złocistego kurczaka Knorr,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 puszka brzoskwiń.
Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokroić na małe kwadratowe kawałki. Przełożyć do miski i wymieszać je z jogurtem, przyprawą do złotego kurczaka i sokiem z cytryny. Przykryć i trzymać w lodówce przez minimum 3 godziny.
Brzoskwinie odsączyć na sitku i podzielić na nieco większe niż mięso kawałki.
Przygotować patyczki do szaszłyków i nabijać na nie na przemian kawałki kurczaka i brzoskwiń.
Szaszłyki piec na grillu, lub w piekarniku z funkcją grillowania, obracając je co jakiś czas, aż do momentu kiedy ładnie się zarumienią z każdej strony.
Źródło: przepisy.pl
  Drukuj przepis
0 komentarze