Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

by - maja 12, 2013

Jednym z moich ulubionych zestawień, jest łączenie różnorakich mięs z owocami. Szaszłyki, które dzisiaj zaprezentuję łączą w sobie takie właśnie zestawienie. Szaszłyki z kurczakiem i brzoskwiniami sprawdzą się idealnie jako lub przekąska dla gości na imprezę. Łatwo się je przygotowuje i szybko znikają z talerzy. Pamiętajmy jedynie aby nie przesuszyć mięsa, niewielkie kawałki piersi kurczaka muszą pozostać soczyste i miękkie. Doskonale smakują serwowane z sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki przyprawy do złocistego kurczaka Knorr,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 puszka brzoskwiń.

Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokroić na małe kwadratowe kawałki. Przełożyć do miski i wymieszać je z jogurtem, przyprawą do złotego kurczaka i sokiem z cytryny. Przykryć i trzymać w lodówce przez minimum 3 godziny. 
Brzoskwinie odsączyć na sitku i podzielić na nieco większe niż mięso kawałki. 
Przygotować patyczki do szaszłyków i nabijać na nie na przemian kawałki kurczaka i brzoskwiń. 
Szaszłyki piec na grillu, lub w piekarniku z funkcją grillowania, obracając je co jakiś czas, aż do momentu kiedy ładnie się zarumienią z każdej strony.

Źródło: przepisy.pl



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze