Zupa jarzynowo - kalafiorowa z koperkiem
Jest to bardzo prosta w przygotowaniu zupa - a smakuje wyjątkowo. Bardzo charakterystyczny jest jej lekko słodkawy smak. Dzięki niemu jest uwielbiana również przez najmłodszych :). Oprócz kalafiora dodajemy do niej mieszankę warzyw, ziemniaki i koperek, zabielamy ją śmietaną i podajemy z pieczywem.
Składniki:
- 2 l bulionu,
- 1 opakowanie mrożonych warzyw (włoszczyzna),
- 1 opakowanie mrożonego kalafiora,
- 3 ziemniaki,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- posiekany koperek.
Bulion podgrzać. Dodać paczkę mrożonych warzyw i gotować 30 minut na niewielkim ogniu.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Dodać je do zupy i gotować jeszcze przez 10 minut.
Dodać kalafior i gotować na tyle długo, by kalafior stał się miękki. Tuż przed końcem gotowania dodać śmietanę rozrobioną wcześniej z 3 łyżkami gorącej zupy. Już na talerzu posypać siekanym koprem. Smacznego :)
Drukuj przepis
2 komentarze
Szybko i smacznie, do tego zdrowo :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu/akcji o tematyce "wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuń