Indyk w migdałach
Już od wielu lat widać, że Polacy pokochali mięso z indyka. W wielu rankingach widać, że stało się ono trzecim, najbardziej popularnym mięsem po kurczaku i wieprzowinie. Najprawdopodobniej indyki pojawiły się w Polsce około 1560 roku. Dzisiaj zaprezentuję troszkę inną wersję kotletów z indyka, które mogą urozmaicić nasz obiad. Delikatne mięso z piersi indyka otoczone w panierce z płatków migdałowych, idealnie nadaje się na obiad np. z dodatkiem ziemniaków.
- 400 g piersi z indyka,
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 białka (roztrzepane),
- 100 g płatków migdałowych,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Mięso osuszyć, pokroić na plastry w poprzek włókien i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster z dwóch stron oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtaczać w mące, białku i migdałach.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć indyka i smażyć na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, do momentu aż się ładnie zarumienią. Smacznego :)
  Drukuj przepis
1 komentarze
Świetny pomysł na obiad. Uwielbiam taką migdałową panierkę. Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń