Kurczak curry z jogurtem
Proste danie z kurczakiem i jogurtem, to połączenie intensywnych smaków wschodu z niesamowitą kompozycją kolorystyczną. Do przygotowania dania najlepiej użyć woka, ale można też wykorzystać głębszą patelnię. Kurczak curry z jogurtem świetnie smakuje podane białym ryżem, lub z ryżem jaśminowym smażonym z kurkumą, doprawionym białym pieprzem, olejem sezamowym i sosem sojowym.
Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka,
- przyprawa do złotego kurczaka Knorr,
- 3 cebule szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g mrożonego zielonego groszku (można użyć świeżego),
- 150 g marchewki,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 5 g cynamonu mielonego,
- 5 g ziaren kolendry,
- 200 ml śmietany 12%,
- 15 g curry mielonego,
- sok z 1 cytryny lub limonki,
- olej do smażenia.
Podudzia dokładnie umyć i oczyścić z kości. Pokroić w dużą kostkę o krawędziach około 2 cm.
W moździerzu skruszyć ziarna kolendry. Kurczaka zamarynować w przyprawie do złocistego kurczaka, kolendrze oraz jogurcie. Odstawić na co najmniej 2 godziny.
Warzywa obrać a następnie marchewki pokroić w cienkie paski, szalotkę w piórka, a czosnek posiekać.
Na teflonowej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć szalotkę, czosnek i marchewkę. Dodać curry i smażyć jeszcze chwilę do momentu, kiedy przyprawa odda cały aromat. Warzywa zdjąć z patelni i odstawić.
Następnie na tej samej patelni usmażyć kawałki mięsa przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać warzywa oraz śmietanę. Doprawić cynamonem i dusić około 20 minut.
Na koniec dodać zielony groszek, doprawić całość sokiem z cytryny i gotować jeszcze przez chwilę. Serwować na gorąco.
  Drukuj przepis
0 komentarze