Polędwiczka wieprzowa a'la Wellington

by - czerwca 10, 2013

Pyszna, delikatna polędwiczka, otulona delikatną i aromatyczną szynką, pieczona w cieście francuskim z dodatkiem pieczarek - to danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i niedzielny obiad czy inne bardziej uroczyste okazje. O smaku i charakterze potrawy decyduje tutaj dodatek pieczarek, podsmażanych na masełku i wysokogatunkowej szynki  prosciutto. Ta polędwiczka jest naprawdę pyszna i warto jej spróbować.

Składniki:
600 g polędwiczki wieprzowej, 
opakowanie ciasta francuskiego, 
100 g szynki prosciutto (lub innej surowej, podsuszonej szynki),  
150 g pieczarek,
łyżka musztardy, 
1 żółtko, 
50 ml oliwy z oliwek, 
2 łyżki masła osełkowego, 
sól, pieprz.

Polędwiczkę wieprzową umyć i oczyścić z błon. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki pokroić na półplasterki, a następnie przesmażyć 2-3 minuty na patelni, na maśle, do momentu aż odparuje z nich woda. Następnie doprawić je solą i pieprzem i zmiksować lub zmielić. Odstawić do wystudzenia.
Polędwiczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie po ok. 1 min. z każdej strony i odstawić. 
Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie ułożyć na nim plastry szynki i posmarować je pastą grzybową. Polędwiczkę dobrze posmarować musztardą (najlepiej za pomocą pędzelka) i położyć na szynkę (około 5 cm od krawędzi ciasta francuskiego). Teraz wszystko razem ściśle zawinąć jak roladę, mocno ściskając brzegi ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałym żółtkiem i wstawić na 40-45 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Mięso podawać pokrojone w plastry z dodatkiem puree ziemniaczanego i ulubionych warzyw.

Źródło: biedronka.pl


  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarze

  1. Natychmiast muszę opuscić tego bloga, bo przeglądam, przeglądam i robię się coraz bardziej głodna. :)

    Poza tym, czuję sie zainspirowana przepisami i pięknymi zdjęciami.

    Pozdrawiam. :)

    P.S. Na pewno tu wrócę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło :-) Polecam również swojego drugiego bloga z wypiekami: swiatciasta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń