Polędwiczka wieprzowa a'la Wellington
Pyszna, delikatna polędwiczka, otulona delikatną i aromatyczną szynką, pieczona w cieście francuskim z dodatkiem pieczarek - to danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i niedzielny obiad czy inne bardziej uroczyste okazje. O smaku i charakterze potrawy decyduje tutaj dodatek pieczarek, podsmażanych na masełku i wysokogatunkowej szynki prosciutto. Ta polędwiczka jest naprawdę pyszna i warto jej spróbować.
600 g polędwiczki wieprzowej,
opakowanie ciasta francuskiego,
100 g szynki prosciutto (lub innej surowej, podsuszonej szynki),
150 g pieczarek,
łyżka musztardy,
1 żółtko,
50 ml oliwy z oliwek,
2 łyżki masła osełkowego,
sól, pieprz.
Polędwiczkę wieprzową umyć i oczyścić z błon. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki pokroić na półplasterki, a następnie przesmażyć 2-3 minuty na patelni, na maśle, do momentu aż odparuje z nich woda. Następnie doprawić je solą i pieprzem i zmiksować lub zmielić. Odstawić do wystudzenia.
Polędwiczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie po ok. 1 min. z każdej strony i odstawić.
Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie ułożyć na nim plastry szynki i posmarować je pastą grzybową. Polędwiczkę dobrze posmarować musztardą (najlepiej za pomocą pędzelka) i położyć na szynkę (około 5 cm od krawędzi ciasta francuskiego). Teraz wszystko razem ściśle zawinąć jak roladę, mocno ściskając brzegi ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałym żółtkiem i wstawić na 40-45 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Mięso podawać pokrojone w plastry z dodatkiem puree ziemniaczanego i ulubionych warzyw.
Źródło: biedronka.pl
  Drukuj przepis
2 komentarze
Natychmiast muszę opuscić tego bloga, bo przeglądam, przeglądam i robię się coraz bardziej głodna. :)
OdpowiedzUsuńPoza tym, czuję sie zainspirowana przepisami i pięknymi zdjęciami.
Pozdrawiam. :)
P.S. Na pewno tu wrócę.
Bardzo mi miło :-) Polecam również swojego drugiego bloga z wypiekami: swiatciasta.blogspot.com
OdpowiedzUsuń