Grillowane kiełbaski pod ziemniaczaną pierzynką
Kiedy przypadkiem (tak jak ja :) ) mamy w lodówce kilka kiełbasek, z którymi nie specjalnie wiemy co zrobić, to mam dla Was wyśmienitą propozycję, która może stanowić zarówno obiad - jak i nietuzinkową kolację. Grillowane kiełbaski pod ziemniaczaną pierzynką, to nic innego jak kilka kiełbasek zapiekanych z cebulką, ziemniaczkami i posypanych z wierzchu tartym, żółtym serem.
Składniki:
- 8 kiełbasek np. zwyczajnych,
- 2 cebule,
- 750 g ziemniaków,
- 150 g śmietany 36%,
- 100 g startego, żółtego sera np. cheddar,
- 5 łyżek musztardy,
- 1/2 kostki margaryny,
- 2 łyżki oliwy.
Ponacinać kiełbaski z obu stron. Obsmażyć na patelni, a następnie zdjąć z ognia i każdą z nich posmarować lekko musztardą.
Cebulę pokroić w półplastry i przesmażyć na patelni po kiełbaskach. Ziemniaki ugotować do miękkości, przecisnąć przez praskę i wymieszać ze śmietana i częścią margaryny.
W naczyniu do zapiekania ułożyć kiełbaski a następnie nałożyć na nie cebulę. Całość pokryć ziemniaczanym puree. Wierzch posypać startym serem oraz pozostałą częścią margaryny, pokrojonej w kawałki. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temp. 175-180°C przez 25-30 minut.
Inspiracja: przepisy.pl
  Drukuj przepis
0 komentarze