Kotlety drobiowe w sezamie
I kolejna wersja moich ulubionych kotletów z piersi kurczaka. Dziś opcja z sezamem :) Kotlety są lekko chrupiące na zewnątrz, a soczyste i mięciutkie wewnątrz. Filety po usmażeniu można dodatkowo skropić delikatnie olejem sezamowym. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody lub z frytkami.
Składniki:
- 4 filety z piersi z kurczaka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 100 g ziaren sezamu,
- 4 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz,
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
- olej do smażenia.
Filety z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem. W jednym głębokim talerzu roztrzepać jajka i doprawić je solą i pieprzem. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą i sezam a do trzeciego mąkę. Filety panierować kolejno w mące, jajkach i tartej bułce wymieszanej z sezamem.
Na patelni rozgrzać olej do smażenia. Włożyć mięso i smażyć na średnim ogniu po około 3-4 minuty z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
  Drukuj przepis
2 komentarze
witam, jadłam podobne kotlety ale niestety sezam był gorzki czy pani wcześniej przygotowuje jakoś sezam ?
OdpowiedzUsuńNie. Mieszam tylko z bułką i obtaczam kotlety. I zero goryczy...
OdpowiedzUsuń