Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż z jabłkami, to jeden ze smaków dzieciństwa, którego nigdy się nie zapomni. Aromat jabłek z cynamonem rozchodzi się wtedy po całym mieszkaniu... a wtedy nawet najbardziej zagorzali miłośnicy mięsa, ulegną temu daniu :) Ryż z jabłkami może stanowić zarówno danie główne jak i deser.
Składniki:
- 1,5 kg jabłek,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 4 woreczki ryżu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 szklanka słodkiej śmietanki,
- 1,3 kostki masła.
Ryż gotować w wodzie o 5 minut krócej niż jest zalecane na opakowaniu. Masło pokroić w plasterki o grubości około 3 mm.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać i przełożyć całość do rondla z grubym dnem. Podsmażyć na średnim ogniu, dodając kilka łyżek wody przez około 20 - 25 minut.
Teraz ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym kolejno: ryż, plasterki masła, jabłka, ryż, plasterki masła, jabłka... i tak aż do wyczerpania składników. Mi wystarczyło na cztery warstwy ryżu i trzy warstwy jabłek. Na koniec wszystko zalać śmietanką. Dodatkowo można jeszcze całość posypać z wierzchu odrobiną cukru i cynamonu, stworzy się wtedy taka fajna słodka otoczka na górze.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
  Drukuj przepis
1 komentarze
Bardzo apetycznie wygląda :) Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń