Tradycyjne kotlety de volaille
Wśród mięs na polskich stołach najczęściej króluje drób, a jednym z najbardziej popularnych sposobów na piersi kurczaka są kotlety de volaille. Mają one francuskie pochodzenie, a jego historia sięga XVIII wieku. To bardzo smaczny mięsny dodatek do obiadu, z chrupiącą panierką i delikatnym mięsem w środku. Najbardziej polecam go z młodą glazurowaną marchewką oraz z frytkami lub puree ziemniaczanym.
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- 150 g tartej bułki,
- sól,
- olej do smażenia.
Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem i oprószyć solą. Połowę masła pokroić na słupki. Na każdym płacie mięsa wzdłuż dłuższego brzegu, ułożyć słupek masła, a mięso wokół niego ciasno zrolować.
Do jednego głębokiego talerza wbić jajka, roztrzepać, a do drugiego głębokiego talerza wsypać bułkę tartą. Kotlety panierować dwukrotnie, zanurzając kolejno w jajkach i obtaczając w tartej bułce.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć na średnim ogniu po około 3-4 minuty z każdej strony, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec smażenia dodać pozostałe masło.
  Drukuj przepis
1 komentarze
Zjadłabym je właśnie teraz. :)
OdpowiedzUsuń