Zupa z groszkiem i kolorowym makaronem

by - lipca 09, 2013

Do pełnego obiadu, naturalnie niezbędna jest zawsze zupa. Tym razem lekka, warzywna zupa, z dodatkiem zielonego groszku i 3-kolorowego makaronu.

Składniki:
  • 2 l bulionu
  • 10 dag kolorowego makaronu
  • szklanka zielonego groszku (konserwowego)
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • łyżka masła + łyżka oleju
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

W garnku rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę pokrojoną w półkrążki z porem i marchewką również pokrojoną w półkrążki. Chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać bulion, dodać seler naciowy pokrojony w plasterki, zagotować. Gotować wszystko razem przez około 25-30 minut. Dodać makaron i groszek zielony. Gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, chwilę zagotować i wyłączyć. Zupę podawać posypaną świeżo skrojonym szczypiorkiem.

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze