Zupa z groszkiem i kolorowym makaronem
Do pełnego obiadu, naturalnie niezbędna jest zawsze zupa. Tym razem lekka, warzywna zupa, z dodatkiem zielonego groszku i 3-kolorowego makaronu.
- 2 l bulionu
- 10 dag kolorowego makaronu
- szklanka zielonego groszku (konserwowego)
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- kawałek pora
- łyżka masła + łyżka oleju
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- szczypiorek
- sól, pieprz
W garnku rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę pokrojoną w półkrążki z porem i marchewką również pokrojoną w półkrążki. Chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać bulion, dodać seler naciowy pokrojony w plasterki, zagotować. Gotować wszystko razem przez około 25-30 minut. Dodać makaron i groszek zielony. Gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, chwilę zagotować i wyłączyć. Zupę podawać posypaną świeżo skrojonym szczypiorkiem.
0 komentarze