Arbuz z malinowym mascarpone
Lato niestety dobiega końca... ale póki jeszcze zostało kilka ciepłych dni, polecam bardzo szybki do zrobienia, a rewelacyjny w smaku, chłodzący deser z arbuza.
Składniki:
- 1 kg arbuza,
- 100 g serka mascarpone,
- 200 g śmietanki kremówki,
- 4 łyżki syropu malinowego,
- opcjonalnie posypka czekoladowa.
Arbuza obrać i pokroić w kostkę (około 2 x 2 cm). Ułożyć go w pucharkach lub szklaneczkach.
Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować, żeby dobrze go rozprowadzić w jednolitą, gładką masę. Śmietankę dodać do sera, wlać sok i delikatnie wymieszać całość, aż do połączenia składników. Następnie nałożyć krem do szklaneczek, pokrywając arbuza. Udekorować posypką. Schłodzić w lodówce, przez minimum 1 godzinę.
Inspiracja: smakuje.blox.pl
  Drukuj przepis
3 komentarze
Moja mama uwielbia arbuzy, więc byłaby zachwycona takim deserem! Muszę jej coś takiego przygotować :)
OdpowiedzUsuńSzczerze zachęcam :-)
OdpowiedzUsuńSwietny ten krem :)
OdpowiedzUsuńZ checia zrobie taki deserek :D