Surówka z kapusty lodowej i groszku
Najbardziej lubię kolorowe surówki. Dlatego dziś surówka z koloru zielonego, czerwonego, pomarańczowego i białego :) Surówka stanowi doskonały dodatek do obiadu, ale również można ją zjeść jako samodzielne danie.
Składniki:
- 1 kapusta lodowa,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 jabłko,
- 1 marchewka,
- 1 czerwona cebula,
- sól,
- cukier,
- 1/2 łyżeczki musztardy,
- 4 czubate łyżki majonezu,
- 2 łyżki gęstego jogurtu.
Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić w paseczki. Wszystkie warzywa wrzucić do miski. Dodać sól i odrobinę cukru do smaku. Groszek dokładnie odsączyć i dodać do surówki.
Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą. Dodać do surówki. Wymieszać.
Najlepiej podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego :)
Drukuj przepis
0 komentarze