Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Według mnie papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem, to ciekawa alternatywa dla gołąbków, a jednocześnie wyśmienity pomysł na mało pracochłonny, a za to bardzo ciekawy obiad. Można je serwować jako danie samodzielne lub w towarzystwie gotowanych ziemniaczków.
Składniki:
- 3-4 papryki,
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 1 woreczek ugotowanego ryżu,
- 3 łyżki ketchupu,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- słodka papryka,
- 0,5 l bulionu,
- 20 dag żółtego, starkowanego sera.
Przygotować dużą miskę i przełożyć do niej: mięso mielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną na patelni cebulę, ketchup i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.
Papryki dokładnie umyć i odciąć im "czapeczki". Usunąć gniazda nasienne, ponownie wymyć i napełnić farszem.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego należy wlać około 0,5 l bulionu. Piec 45-50 minut w temp. 200°C, ustawiając piekarnik na grzanie dolne. 5 minut przed końcem pieczenia, farsz w paprykach posypać startym żółtym serem i dokończyć pieczenie. Smacznego :)
  Drukuj przepis
0 komentarze