Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

by - września 01, 2013

Według mnie papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem, to ciekawa alternatywa dla gołąbków, a jednocześnie wyśmienity pomysł na mało pracochłonny, a za to bardzo ciekawy obiad. Można je serwować jako danie samodzielne lub w towarzystwie gotowanych ziemniaczków.

Składniki:
  • 3-4 papryki,
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • słodka papryka,
  • 0,5 l bulionu,
  • 20 dag żółtego, starkowanego sera.

Przygotować dużą miskę i przełożyć do niej: mięso mielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną na patelni cebulę, ketchup i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.
Papryki dokładnie umyć i odciąć im "czapeczki". Usunąć gniazda nasienne, ponownie wymyć i napełnić farszem.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego należy wlać około 0,5 l bulionu. Piec 45-50 minut w temp. 200°C, ustawiając piekarnik na grzanie dolne. 5 minut przed końcem pieczenia, farsz w paprykach posypać startym żółtym serem i dokończyć pieczenie. Smacznego :)



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze