Tatar ze śledzia
Kiedy już myślałam, że ze śledzia nie można wymyślić żadnego nowego przepisu natknęłam się na gazetkę Biedronki z przepisami... a tam - tatar ze śledzia :) Hmmm... brzmiało ciekawie! Pokusiłam się - zrobiłam - i naprawdę polecam wszystkim. Bardzo interesująca alternatywa podania śledzia w innej odsłonie. Delikatne filety z dodatkiem cebulki, grzybków, jabłka i ogórka konserwowego, udekorowane czerwonym kawiorem - na pewno przypadnie do gustu wielbicielom rybnych smaków.
Składniki:
- 400 g solonych filetów śledziowych a'la Matjas,
- 1 cebula,
- 100 g marynowanych grzybków,
- 1 jabłko,
- 1 ogórek konserwowy,
- 1 mały strąk papryki marynowanej.
Dodatkowo:
- 3 łyżki oleju,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- sól,
- pieprz ,
- kawior czerwony do dekoracji.
Wszystkie składniki drobno posiekać. Dodać sok z cytryny i olej. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
  Drukuj przepis
1 komentarze
wygląda baaardzo elegancko!
OdpowiedzUsuń