Karmelizowane polędwiczki wieprzowe

by - stycznia 25, 2014

Nie wiem jak wam... ale mi, na same słowo polędwiczka cieknie ślinka :) Niepodważalnie jest to moje ulubione mięso wieprzowe. Kojarzy mi się z miękkim, aromatycznym, rozpływającym się w ustach daniem. I dokładnie tak jest w przypadku tego przepisu. Polędwiczki wieprzowe wyśmienicie smakują z tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi na maśle buraczkami.

Składniki:
  • 700 g polędwiczek wieprzowych,
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane),
  • 1 duża cebula,
  • sól,
  • pieprz. 

Marynata:
  • 3 łyżki ostrej musztardy,
  • 1 łyżka jasnego miodu,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki,
  • sos sojowy (do smaku).

Najpierw należy przygotować marynatę. Marynowanie najlepiej wykonać dzień przed planowanym przygotowaniem dania. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.
Polędwiczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błon. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem, lekko spłaszczając poszczególne kawałki mięsa - ręką lub szerokim nożem. Przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma). Odstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień, na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć polędwiczki na dużym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Następnie dodać pociętą w półkrążki cebule. Zmniejszyć temperaturę kuchenki. Całość podlać niewielką ilością ciepłej wody i smażyć pod przykryciem aż będą miękkie (około 1 godziny). W razie konieczności podlanie wodą można jeszcze powtórzyć.

Źródło: przepysznie.pl



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze