Sznycle wieprzowe z cebulką

by - stycznia 13, 2014

Sznycle wieprzowe z cebulką to jeden z bardzo prostych przepisów, który doskonale wkomponuje się w każde menu obiadowe. Mięso jest miękkie i soczyste, a smażona cebulka świetnie uzupełnia smak potrawy.

Składniki:
  • 6 sznycli wieprzowych,  
  • 3 łyżeczki musztardy, 
  • 4 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, 
  • sól, 
  • tłuszcz do smażenia. 

Dodatkowo:
  • 2 cebule, 
  • 3 łyżki masła. 

Sznycle rozbić tłuczkiem na dosyć cienkie porcje o grubości 5-7 mm. Każdy z nich posypać solą i posmarować cienko musztardą z jednej strony. Poukładać jeden na drugim i odstawić na około pół godziny.
Przygotować duży talerz. Wsypać na niego mąkę wymieszaną ze słodką papryką. Sznycle obtoczyć dokładnie w mące z obydwu stron i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż do zrumienienia.
Cebule obrać i pokroić w półkrążki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i usmażyć na złoty kolor. Na koniec wyłożyć podsmażoną cebulę na sznycle. Podawać zaraz po usmażeniu.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarze