Sznycle wieprzowe z cebulką
Sznycle wieprzowe z cebulką to jeden z bardzo prostych przepisów, który doskonale wkomponuje się w każde menu obiadowe. Mięso jest miękkie i soczyste, a smażona cebulka świetnie uzupełnia smak potrawy.
Składniki:
- 6 sznycli wieprzowych,
- 3 łyżeczki musztardy,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól,
- tłuszcz do smażenia.
Dodatkowo:
- 2 cebule,
- 3 łyżki masła.
Sznycle rozbić tłuczkiem na dosyć cienkie porcje o grubości 5-7 mm. Każdy z nich posypać solą i posmarować cienko musztardą z jednej strony. Poukładać jeden na drugim i odstawić na około pół godziny.
Przygotować duży talerz. Wsypać na niego mąkę wymieszaną ze słodką papryką. Sznycle obtoczyć dokładnie w mące z obydwu stron i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż do zrumienienia.
Cebule obrać i pokroić w półkrążki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i usmażyć na złoty kolor. Na koniec wyłożyć podsmażoną cebulę na sznycle. Podawać zaraz po usmażeniu.
  Drukuj przepis
2 komentarze
bez jajka?
OdpowiedzUsuńano... bez :)
OdpowiedzUsuń