Meksykańskie pulpeciki z czerwoną fasolą

by - lutego 10, 2014

Kiedy zobaczyłam składniki tego przepisu w gazetce reklamowej Biedronki, od razu wydał mi się on niezwykle obiecujący. I nie zawiodłam się... a wprost przeciwnie pulpeciki wyszły rewelacyjne. Zmieniłam jedynie przepis na sos, ponieważ w oryginale był on oparty wyłącznie na pomidorach z puszki i bazylii...a ja jednak wolę do takich potraw bardziej zawiesiste sosy.

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1/2 czerwonej surowej papryki,
  • 100 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g tartego żółtego sera,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • sól, pieprz.

Sos pomidorowy:
  • 750 ml bulionu,
  • 5 łyżek mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 szczypta papryki ostrej,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 250 ml śmietanki 30%.

Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Fasolę odsączyć i każdą z nich podzielić na dwa lub trzy kawałki. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
Teraz należy połączyć ze sobą wszystkie elementy. Mięso mielone łączymy z cebulą, papryką, fasolą, czosnkiem, żółtym serem, pietruszką i jajkiem. Całość doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) na jednolitą zwartą masę, dodając porcjami tartą bułkę.
Z masy uformować pulpeciki i usmażyć je na rumiano z każdej strony na oleju.
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do podgrzanego w rondelku bulionu dodać przecier pomidorowy. Zamieszać. Chwilę pogotować na średnim ogniu. Śmietanę połączyć z mąką i niewielką ilością bulionu z rondla (około 1/2 szklanki). Wymieszać całość dokładnie... tak, żeby nie było grudek i dodać zawiesinę do bulionu z przecierem pomidorowym. Doprawić papryką i pieprzem. Gotować jeszcze przez około 10 minut (często mieszając), do momentu aż sos zgęstnieje.
Po tym czasie, tak przygotowanym sosem, dokładnie zalać wcześniej przygotowane pulpeciki i gotować wszystko razem przez kolejne 10 minut. Bardzo ważna uwaga! Nie musimy wykorzystać całego sosu. Lejemy go tyle ile sami uważamy za stosowne.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze

  1. Są przepyszne. Ulubione kotleciki mojego mięsa, tye, że dla niego robię nie w sosie a smażone. :)

    OdpowiedzUsuń