Jajka Wielkanocne z mięsnej galarety

by - kwietnia 21, 2014

Jajka Wielkanocne z mięsnej galarety, to nietypowa propozycja podania doskonale ogólnie znanej przystawki, która bez wątpienia zrobi wrażenie na naszych gościach lub pozostałej części rodziny.

Składniki:
  • 10 wydmuszek z jajek,
  • 30 dkg piersi z kurczaka,
  • włoszczyzna,
  • 8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu).

Do dekoracji:
  • kukurydza konserwowa,
  • groszek konserwowy,
  • ugotowana marchewka,
  • natka pietruszki.

UWAGA! Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka!

Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem (wyparzyć). Ostawić do całkowitego wysuszenia. 
Mięso z kurczaka umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcia.
Wywar przecedzić na sitku przez gazę. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na wypełnienie 10 wydmuszek wystarcza 1 litr wywaru.
Mięso drobno pokroić i wkładać delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.

Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia. Tuż przed podaniem obrać wydmuszki, tak jak zwykłe jajko. Nie ma najmniejszego problemu ze zdjęciem skorupki, nawet bez obstukiwania.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze