Jajka Wielkanocne z mięsnej galarety
Jajka Wielkanocne z mięsnej galarety, to nietypowa propozycja podania doskonale ogólnie znanej przystawki, która bez wątpienia zrobi wrażenie na naszych gościach lub pozostałej części rodziny.
Składniki:
- 10 wydmuszek z jajek,
- 30 dkg piersi z kurczaka,
- włoszczyzna,
- 8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu).
Do dekoracji:
- kukurydza konserwowa,
- groszek konserwowy,
- ugotowana marchewka,
- natka pietruszki.
UWAGA! Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka!
Mięso z kurczaka umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcia.
Wywar przecedzić na sitku przez gazę. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na wypełnienie 10 wydmuszek wystarcza 1 litr wywaru.
Mięso drobno pokroić i wkładać delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.
Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia. Tuż przed podaniem obrać wydmuszki, tak jak zwykłe jajko. Nie ma najmniejszego problemu ze zdjęciem skorupki, nawet bez obstukiwania.
  Drukuj przepis
0 komentarze