Sałatka ANANAS
Ostatnio koleżanka pokazała mi bardzo ciekawy blog Kuchnia Broni. Jest tam kilka, tak ciekawych przepisów, że na pewno nie omieszkam ich wypróbować :) Zaczynam od warstwowej sałatki ANANAS, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również może stanowić niekonwencjonalną ozdobę każdego stołu.
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki,
- 3 jajka,
- 2 udka z kurczaka,
- 100 g tarkowanego żółtego sera,
- 4 średnie ogórki konserwowe,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 majonez (400 ml),
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- sól, pieprz.
Do dekoracji:
- połówki orzechów włoskich,
- szczypiorek.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać i pokroić w drobną kostkę.
Udka kurczaka ugotować z dowolnymi przyprawami. Wystudzić. Oddzielić mięso od kości i rozdrobić na małe kawałeczki.
Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Majonez wymieszać ze śmietaną.
Teraz na półmisku (najlepiej w owalnym kształcie) układać poszczególne warstwy sałatki, przekładając każdą warstwę naprawdę niewielką ilością majonezu, tak tylko żeby utrzymać składniki na miejscu. Należy zwrócić uwagę, że już na etapie układania warstw, trzeba pilnować zachowania owalnego kształtu, przypominającego połówkę owocu ananasa.
Warstwy sałatki:
1 warstwa - ziemniaki (+sól +pieprz +majonez)
2 warstwa - jajka (+sól +pieprz +majonez)
2 warstwa - jajka (+sól +pieprz +majonez)
3 warstwa - cebula (+sól +pieprz +majonez)
4 warstwa - połowa mięsa z kurczaka (+majonez)
5 warstwa - ogórki (+majonez)
6 warstwa - druga połowa mięsa z kurczaka (+majonez)
7 warstwa - żółty ser
Całość w kształcie owalnego "kopczyka", posmarować równomiernie majonezem, a następnie udekorować połówkami orzechów i szczypiorkiem. Orzechy możemy zastąpić plasterkami pieczarek marynowanych lub ogórka konserwowego. Plasterki układamy wtedy tak, aby jeden plasterek zachodził na drugi tworząc jak gdyby "łuskę".
  Drukuj przepis
2 komentarze
pięknie zachęcająco wygląda,idealna na świąteczny stół.kolejny raz już spotykam taką na blogach,ale jeszcze nie robiłam...dzięki za inspirację..polecam mojego bloga kulinarnego
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/
Na pewno odwiedzę. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń