Szynkowe ruloniki w galarecie
Kiedy zobaczyłam te roladki po raz pierwszy, od razu sobie pomyślałam: "Muszę je zrobić!" :) Jedynie czekałam na specjalną okazję, żeby dać im właściwe miejsce i to najlepiej na świątecznym stole - tak, żeby swoją urodą królowały nad resztą dań. Idealną sposobnością stała się Wielkanoc.
Składniki:
- 10 plastrów prostokątnej szynki konserwowej,
- serek chrzanowy Ostrowia lub Almette,
- 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie),
- 1 l wywaru warzywnego lub bulionu,
- 10 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru).
Składniki do klarowania wywaru:
- 2 łyżeczki octu,
- 2 białka jaja.
Do dekoracji:
- białko ugotowanego jaja,
- kawałki gotowanej marchewki,
- natka pietruszki.
Zaczynamy od klarowania galarety, niezbędnej do zalania roladek. Do zimnego bulionu dodać ocet i roztrzepane białka jaj. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do zagotowania. Kiedy na powierzchni pojawi się biała, gruba piana, to w tym momencie wywar stanie się klarowny.
Całość przecedzić na sitku przez wilgotną gazę lub pieluchę tetrową. Do sklarowanego wywaru dodać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Na dno prostokątnego naczynia wlać troszeczkę bulionu z żelatyną i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Każdy z plastrów szynki posmarować osobno serkiem chrzanowym i zwinąć w rulonik. Jeżeli wolimy nieco ostrzejsze smaki, można dodać do serka 1 łyżeczkę chrzanu.
Teraz w naczyniu, na zastygniętej galarecie układać szynkowe ruloniki, łączeniem do dołu, robiąc między nimi niewielkie odstępy (około 1 cm).
Następnie każdą roladkę polać jedną łyżką galarety. Ułożyć dowolną dekorację i odstawić ponownie do zastygnięcia.
Kiedy już dekoracja dobrze zastygnie, całość zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Przed podaniem, roladki w galarecie pokroić w prostokąty i za pomocą łopatki kuchennej przełożyć na udekorowany półmisek.
2 komentarze
Fajne te ruloniki a radę, jak sklarować wywar na galaretkę zachowuję! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam - bo naprawdę działa :)
OdpowiedzUsuń