Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków

by - kwietnia 18, 2014

Zapiekanka z mięsa mielonego, z dodatkiem warzyw pod delikatną pierzynką z ziemniaków - to bardzo proste danie obiadowe, nie wymagające dużego nakładu pracy - a z kolei idealne dla miłośników zapiekanek i wszelkich dań jednogarnkowych.

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 10 średnich ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 5 łyżek mleka,
  • 5 łyżek śmietanki kremówki,
  • 20 g masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 50-70 g starkowanego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz.

Cebulę obrać i posiekać na drobną kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać oliwę i zeszklić na jasnozłoty kolor. W międzyczasie obrać marchewkę i pietruszkę. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Następnie dodać mięso mielone i wszystko razem przesmażyć, do momentu aż mięso nie będzie różowe. Przyprawić do smaku.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie puree z mlekiem i śmietanką.
Mięso z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania, a na nim rozłożyć warstwę ziemniaków. Na wierzchu położyć kawałki masła i posypać starkowanym serem. Całość wstawić na około 30 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika. Smacznego :)

Inspiracja: przepisy-biedronka



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze