Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków
Zapiekanka z mięsa mielonego, z dodatkiem warzyw pod delikatną pierzynką z ziemniaków - to bardzo proste danie obiadowe, nie wymagające dużego nakładu pracy - a z kolei idealne dla miłośników zapiekanek i wszelkich dań jednogarnkowych.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 10 średnich ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 5 łyżek mleka,
- 5 łyżek śmietanki kremówki,
- 20 g masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 50-70 g starkowanego żółtego sera,
- sól,
- pieprz.
Cebulę obrać i posiekać na drobną kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać oliwę i zeszklić na jasnozłoty kolor. W międzyczasie obrać marchewkę i pietruszkę. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Następnie dodać mięso mielone i wszystko razem przesmażyć, do momentu aż mięso nie będzie różowe. Przyprawić do smaku.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie puree z mlekiem i śmietanką.
Mięso z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania, a na nim rozłożyć warstwę ziemniaków. Na wierzchu położyć kawałki masła i posypać starkowanym serem. Całość wstawić na około 30 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika. Smacznego :)
Inspiracja: przepisy-biedronka
  Drukuj przepis
0 komentarze