Burrito z mięsem mielonym
Burrito lub taco de harina - to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa się ona najczęściej z pszenicznej tortilli (w odróżnieniu od tacos, do których tortilla zrobiona jest z mąki kukurydzianej), która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu zmiękczenia i uczynienia bardziej elastyczną. W naszym przypadku, placki będziemy podgrzewać na suchej patelni, aby osiągnąć podobny efekt.
Składniki:
- 150 g mięsa mielonego z kurczaka,
- 150 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 Fix Spaghetti Napoli Knorr,
- 1 cebula czerwona,
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki,
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 1 pęczek świeżej kolendry,
- 4 tortille pszenne,
- słodka papryka w proszku do smaku,
- pieprz cayenne do smaku,
- 50 ml oleju,
- 300 ml wody.
Mięso mielone doprawić pieprzem Cayenne i słodką papryką. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na rumiany kolor.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski.
Do usmażonego mięsa dodać warzywa i podsmażyć na patelni, następnie dodać fasolę i kukurydzę. Całość smażyć około 5-7 minut.
Sos neapoli Knorr połączyć z wodą, wymieszać i zagotować w rondelku.
Następnie wlać go na patelnię z mięsem i warzywami. Gotować wszystko razem do odparowania płynu. Po zdjęciu patelni z ognia dodać posiekaną świeżą kolendrę.
Tortille zrumienić na suchej patelni, następnie nałożyć na każdą z nich powstały farsz i zawinąć jak krokieta. Następnie ponownie podsmażyć gotowe burrito na suchej patelni, do uzyskania rumianego koloru.
Podawać przekrojone pod kątem na pół.
Inspiracja: przepisy.pl
Cebulę pokroić w piórka, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski.
Do usmażonego mięsa dodać warzywa i podsmażyć na patelni, następnie dodać fasolę i kukurydzę. Całość smażyć około 5-7 minut.
Sos neapoli Knorr połączyć z wodą, wymieszać i zagotować w rondelku.
Następnie wlać go na patelnię z mięsem i warzywami. Gotować wszystko razem do odparowania płynu. Po zdjęciu patelni z ognia dodać posiekaną świeżą kolendrę.
Tortille zrumienić na suchej patelni, następnie nałożyć na każdą z nich powstały farsz i zawinąć jak krokieta. Następnie ponownie podsmażyć gotowe burrito na suchej patelni, do uzyskania rumianego koloru.
Podawać przekrojone pod kątem na pół.
Inspiracja: przepisy.pl
  Drukuj przepis
0 komentarze