Sałatka warstwowa z kurczakiem i czerwoną fasolą
Dzisiaj kolejny przepis na moją ulubioną formę sałatek - sałatkę warstwową. Doskonały przepis z bardzo dobrze wyważonymi składnikami. Najlepiej serwować ją w przezroczystym naczyniu, tak aby uwydatnić użyte wielokolorowe składniki. Jedyne co odrobinę zmodernizowałam, w stosunku do oryginalnego przepisu - to podzieliłam majonez na dwie warstwy, zamiast jednej - na górze sałatki.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka.,
- przyprawa do gyrosa,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 5 jajek,
- 1 puszka kukurydzy,
- 6 ogórków konserwowych,
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie,
- 1 puszka ananasów,
- 1 słoik selera (polecam firmy "Rolnik" z ananasem),
- 1 słoik majonezu (400 ml).
Pierś z kurczaka pokroić w dosyć drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać przyprawę "gyros" i 4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie podsmażyć kurczaka na patelni. Nie za długo, żeby mięso nie było zbyt suche. Ostudzić.
Jajka ugotować na twardo. Ananasy, kukurydzę, fasolę oraz seler odcedzić.
Jajka, ananasy i ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Teraz należy kolejno układać warstwy naszej sałatki, bezpośrednio w naczyniu, w którym będziemy ją serwować:
1. ogórki
2. kukurydza
3. seler
4. pierwsza połowa majonezu
5. czerwona fasola
6. jajka
7. pierś z kurczaka
8. ananas
9. druga połowa majonezu.
Źródło: alba.blox.pl
  Drukuj przepis
2 komentarze
Jak tu ładnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam częściej :)
OdpowiedzUsuń