Czerwone curry z kurczakiem
Tym razem bardzo ciekawe danie kuchni indyjskiej. Często nazywane Tikka Masala. Zastosowane w nim jest bardzo dużo przypraw, ale naprawdę warto je skompletować, żeby móc skosztować tego dania. Jest zupełnie niepowtarzalne, przede wszystkim ze względu na swój niesamowity korzenny aromat (m.in. cynamonu, gorczycy i kardamonu).
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- 150 ml jogurtu typu greckiego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiego,
- łyżka masła,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g czerwonej pasty curry,
- puszka krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego,
- 200 ml słodkiej śmietanki 36%,
- 2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 2 łyżeczki przyprawy curry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1/2 łyżeczki chili w proszku,
- ok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka soli,
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka,
- świeża kolendra lub pietruszka do posypania.
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Zalewać jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20-30 minut.
W tym czasie pokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło a następnie usmażyć na nim cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodać pastę curry i smażyć całość do czasu, aż kurczak się "zetnie" i nie będzie surowy.
Następnie na patelnię wlać pomidory, a po 3 minutach śmietankę. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, curry, kurkumę, pokrojone drobno chili i utarty imbir (suche przyprawy najlepiej podprażyć na patelni, rozetrzeć w moździerzu i dopiero dodać do dania).
Dusić następne 10 minut. Jeżeli istnieje potrzeba to dosalamy potrawę sosem sojowym lub solą.
Curry z kurczaka najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym z łyżeczką kurkumy.
Źródło: poezja-smaku.pl
  Drukuj przepis
0 komentarze