Gulasz z kurczaka z pieczarkami
Nie wiem dlaczego, ale zawsze gulasz kojarzyłam tylko z mięsem wołowym lub wieprzowym. Aż do momentu kiedy natknęłam się na rewelacyjny i prosty w wykonaniu przepis na gulasz z kurczaka. Mięso w nim jest delikatne i soczyste. Doskonale smakuje z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.
Składniki:
Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Jeżeli ktoś woli ostrzejsze dania dodać jeszcze odrobinę ostrej papryki. Zalać 2 łyżkami oleju. Przemieszać i włożyć na 30 minut do lodówki.
Pieczarki oczyścić, a następnie pokroić w grube plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, partiami obrumieniać na nim mięso obtoczone w mące. Po zakończeniu smażenia mięsa wymienić olej na nowy (można dodać masła) podsmażyć na nim pieczarki. Dodać obsmażone kostki mięsa, a następnie całość podlać ½ szklanki wody lub bulionu. Dusić razem przez 15 minut. Na koniec ewentualnie skorygować smak przyprawami.
Inspiracja: pychotka.pl
  Drukuj przepis
- 50 dag filetów z kurczaka,
- 25 dag pieczarek,
- mąka,
- sól, pieprz, papryka,
- olej.
Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Jeżeli ktoś woli ostrzejsze dania dodać jeszcze odrobinę ostrej papryki. Zalać 2 łyżkami oleju. Przemieszać i włożyć na 30 minut do lodówki.
Pieczarki oczyścić, a następnie pokroić w grube plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, partiami obrumieniać na nim mięso obtoczone w mące. Po zakończeniu smażenia mięsa wymienić olej na nowy (można dodać masła) podsmażyć na nim pieczarki. Dodać obsmażone kostki mięsa, a następnie całość podlać ½ szklanki wody lub bulionu. Dusić razem przez 15 minut. Na koniec ewentualnie skorygować smak przyprawami.
Inspiracja: pychotka.pl
  Drukuj przepis
0 komentarze