Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym z porami
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne i przepyszne danie. Klopsiki mimo, że wykonane z mięsa drobiowego, bez dodatku bułki - nie są suche, dzięki zapiekaniu w sobie śmietanowym, a dodatek pora do sosu nadaje daniu bardzo ciekawy posmak.
Składniki:
- 30 dag mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny),
- 20 dag makaronu penne,
- 1 spory por - biała część,
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka śmietanki 18%,
- 1/2 szklanki startego żółtego sera,
- 1 jajko,
- garść drobno posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka pszennej mąki,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
- masło do wysmarowania formy.
Z pora usunąć zewnętrzne liście. Wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą i pokroić na cienkie plasterki.
W sporym rondlu rozgrzać masło, dodać por i cały czas mieszając smażyć przez 2-3 minuty, aż stanie się szklisty. Dodać mąkę, wymieszać, smażyć na średnim ogniu pół minuty. Wlać mleko i śmietankę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, nie zaprzestając mieszania (sos lubi się przypalać). Doprawić solą i pieprzem, zestawić z ognia do przestudzenia.
Do mięsa dodać jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować 6-8 klopsików.
Do przestudzonego sosu dodać starty ser i wymieszać.
Naczynie żaroodporne (lub blachę do wypieków) wysmarować masłem, wsypać makaron. Wlać sos, wymieszać. Łyżką zrobić wgłębienia i wkładać w nie klopsiki. Wyrównać powierzchnię tak, by cały makaron był pokryty sosem.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i zapiekać przez 30-40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Źródło: mniammniam
Drukuj przepis
0 komentarze