Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej

by - września 25, 2014

Kolejny przepis na delikatne mięso z polędwicy wieprzowej. Przyrządzenie tego dania jest niezwykle proste - a efekt wyjątkowo spektakularny. Mięso jest delikatne i soczyste z wyraźnie wyczuwalną delikatną słodko-ostrą nutą.

Składniki:
  • 1 kg polędwiczek wieprzowych,
  • 3 łyżki musztardy,
  • czubata łyżka miodu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Mięso dobrze umyć i oczyścić ze zbędnych błon. Musztardę i miód przełożyć do miski i dokładnie rozetrzeć. Dodać przyprawy, oliwę i sok z cytryny. Mięso pokroić w grube (około 1 cm) plastry. Przełożyć do miski z marynatą, przemieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
Po tym czasie, na patelni rozgrzać olej. Polędwiczki smażyć na płasko, partiami, aż się ładnie zarumienią z obu stron. Zdjąć z patelni. Idealnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami :)



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze