Sałatka TOSCANI
Na blogu wkuchennymoknie znalazłam wyśmienity przepis na sałatkę, łączącą delikatny drobny makaron z kwaskowatymi piklami, które w rezultacie dają bardzo ciekawą kompozycję smaków. Serdecznie polecam.
Składniki:
- 300 g drobnego makaronu (np. małe muszelki),
- 250 g papryki konserwowej,
- 250 g ogórków kiszonych,
- 1 puszka kukurydzy z groszkiem (285 g),
- 5 łyżek majonezu,
- ½ pęczka szczypiorku,
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz.
W stosunku do oryginału zmniejszyłam jedynie ilość makaronu.
Odmierzyć 300 g suchego makaronu, a następnie ugotować go według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do całkowitego wystudzenia. Paprykę i obrane ze skórki ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Kukurydzę z groszkiem odsączyć dokładnie z zalewy. Przygotować dużą miskę i połączyć w niej wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz majonez. Wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, tak żeby wszystkie składniki dobrze się "przegryzły".
Drukuj przepis
0 komentarze