Bawarska zupa z ziemniakami i kaszą jaglaną

by - października 25, 2014

Czas chłodów zdecydowanie już nastał. Więc na zimny czas, nieocenionym daniem będzie pyszna, treściwa zupa - którą dzisiaj mam przyjemność zaprezentować. Przepis na tą ciekawą zupę znalazłam na blogu pokochajgotowanie.

Składniki:
  • 40 dag ziemniaków,
  • 5 dag kaszy jęczmiennej,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1/4 małego selera,
  • średni korzeń pietruszki,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz,
  • 2 jajka na twardo.

Warzywa obrać. Cebulę i czosnek drobno posiekać, natomiast marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, zalać bulionem i gotować całość do miękkości warzyw.
Pod koniec dodać ugotowaną kaszę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zabielić śmietaną. Gotową zupę podawać z ugotowanymi jajkami. Smacznego  :)



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze