Bawarska zupa z ziemniakami i kaszą jaglaną
Czas chłodów zdecydowanie już nastał. Więc na zimny czas, nieocenionym daniem będzie pyszna, treściwa zupa - którą dzisiaj mam przyjemność zaprezentować. Przepis na tą ciekawą zupę znalazłam na blogu pokochajgotowanie.
Składniki:
- 40 dag ziemniaków,
- 5 dag kaszy jęczmiennej,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1/4 małego selera,
- średni korzeń pietruszki,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz,
- 2 jajka na twardo.
Warzywa obrać. Cebulę i czosnek drobno posiekać, natomiast marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, zalać bulionem i gotować całość do miękkości warzyw.
Pod koniec dodać ugotowaną kaszę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zabielić śmietaną. Gotową zupę podawać z ugotowanymi jajkami. Smacznego :)
  Drukuj przepis
0 komentarze