Farszynki mazurskie

by - października 27, 2014

Bardzo się zdziwiłam, kiedy ja... taka miłośniczka klusek, wszystkich rzeczy klusko-podobnych, dopiero teraz, po raz pierwszy usłyszałam o farszynkach mazurskich  :) Musiałam koniecznie wypróbować ten przepis. Okazało się, że farszynki to potrawa pochodząca z okolic Warmii i Mazur. Są bardzo sycące. W smaku przypominają mi trochę kartacze, często też zwane cepelinami.

Składniki:
  • 90 dag ugotowanych ziemniaków,
  • 25 dag mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • sól.
    Farsz:
    • 15 dag mięsa gotowanego wieprzowego,
    • 1 szklanka bulionu (w przypadku, kiedy farsz będzie zbyt suchy),
    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • 8 dag cebuli,
    • 1 łyżka masła,
    • olej do smażenia,
    • pieprz,
    • sól.

    Ziemniaki zmielić w maszynce. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto.
    Teraz należy zająć się farszem. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle, na złoty kolor. Ostudzić. Mięso zmielić w maszynce razem z podsmażoną cebulką, pieprzem i ugotowanymi jajkami. Całość wymieszać na jednolitą masę. Jeżeli farsz będzie zbyt suchy można dodać do niego trochę bulionu.
    Z ciasta odrywać po kawałku ciasta (u mnie to było 130 g) i formować placuszki, o grubości około 7 mm. Na środek każdego placka nakładać farsz, a następnie zawijać go i formować a'la krokiety. Smażyć na oleju na jasnozłoty kolor z każdej strony.

    Ispiracja: oliwkawczekoladzie



      Drukuj przepis

    Te przepisy mogą ci się spodobać

    4 komentarze

    1. z sosem pieczarkowym pychaaa :)))

      OdpowiedzUsuń
    2. Nie znam tej potrawy, ale muszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie.

      OdpowiedzUsuń
    3. Oj... to koniecznie zachęcam do wypróbowania :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Już mi ślinka cieknie :) Koniecznie wypróbuję. Przypominają mi troszkę placuszki z kiszonej kapusty, które uwielbiam.

      OdpowiedzUsuń