Kapuśniak z fasolą na wędzonych żeberkach
Kapuśniaku nie robiłam już całe lata świetlne :) Ale muszę przyznać, że z przyjemnością przypomniałam sobie ten aromatyczny, lekko kwaśny smak.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej fasoli "Piękny Jaś",
- 50 dag kiszonej kapusty,
- 4 średnie ziemniaki,
- włoszczyzna,
- 3-4 kostki rosołowe,
- 1 wędzone żeberko,
- 15 dag wędzonego boczku,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- pieprz,
- 1 płaska łyżeczka majeranku,
- 3 liście laurowe,
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego.
Najpierw należy ugotować fasolę do miękkości, w wodze z odrobiną soli. Odstawić.
W garnku zagotować 2,5 l wody. Żeberka umyć. Włożyć do garnka. Włoszczyznę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i również włożyć do garnka. Dodać kostki rosołowe. Gotować koło 30 minut.
Dodać odsączoną fasolę i wypłukaną kiszoną kapustę. Doprawić przyprawami (pieprzem, majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim). Gotować kolejne 20 minut.
W międzyczasie rozgrzać patelnie. Dodać 1 łyżkę masła i podsmażyć na nim pokrojony w drobną kosteczkę boczek z cebulką. Odstawić do przestudzenia. Gdy minie nasze 20 minut gotowania zupy - dodać do niej boczek z całą zawartością patelni. Wymieszać.
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek - ponownie roztopić 1 łyżkę masła. Dodać mąkę i intensywnie mieszając przygotować rumianą zasmażkę. Wlać do gotującej zupy i jeszcze chwilkę razem podgotować. Smacznego :)
  Drukuj przepis
0 komentarze