Kapuśniak z fasolą na wędzonych żeberkach

by - października 14, 2014

Kapuśniaku nie robiłam już całe lata świetlne :) Ale muszę przyznać, że z przyjemnością przypomniałam sobie ten aromatyczny, lekko kwaśny smak.

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli "Piękny Jaś",
  • 50 dag kiszonej kapusty,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • włoszczyzna,
  • 3-4 kostki rosołowe,
  • 1 wędzone żeberko, 
  • 15 dag wędzonego boczku,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • pieprz,
  • 1 płaska łyżeczka majeranku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego.

Najpierw należy ugotować fasolę do miękkości, w wodze z odrobiną soli. Odstawić.
W garnku zagotować 2,5 l wody. Żeberka umyć. Włożyć do garnka. Włoszczyznę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i również włożyć do garnka. Dodać kostki rosołowe. Gotować koło 30 minut.
Dodać odsączoną fasolę i wypłukaną kiszoną kapustę. Doprawić przyprawami (pieprzem, majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim). Gotować kolejne 20 minut.
W międzyczasie rozgrzać patelnie. Dodać 1 łyżkę masła i podsmażyć na nim pokrojony w drobną kosteczkę boczek z cebulką. Odstawić do przestudzenia. Gdy minie nasze 20 minut gotowania zupy - dodać do niej boczek z całą zawartością patelni. Wymieszać.
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek - ponownie roztopić 1 łyżkę masła. Dodać mąkę i intensywnie mieszając przygotować rumianą zasmażkę. Wlać do gotującej zupy i jeszcze chwilkę razem podgotować. Smacznego :)



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze