Kotlety mielone z jajkiem z sosem grzybowym
Jakiś czas temu znalazłam bardzo ciekawy przepis pozwalający w nietypowy sposób urozmaić zwykłe kotlety mielone. Pomysł okazał się doskonały. Kotlety są aromatyczne i mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Ze swojej strony dodałam kilka niewielkich zmian w przepisie, absolutnie nie wpływających na smak kotletów.
Składniki:
  Drukuj przepis
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka,
- 1 czerstwa kajzerka,
- 250 ml mleka,
- 2 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 2-3 łyżki gęstego majonezu,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
- 3-4 łyżki oleju,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 2 łyżki masła,
- 30 dkg rozmrożonych grzybów leśnych,
- 150 g śmietanki kremowej 30%,
- biały pieprz i sól (do smaku).
Ugotować 2 jajka na twardo. Ugotowane jajka obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Do miski wlać mleko, włożyć kajzerkę i dobrze ją namoczyć. 1 cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, wrzucić cebulkę i podsmażyć na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia. Do większej miski przełożyć mięso mielone, wcześniej namoczoną w mleku kajzerkę (dobrze odciśniętą z mleka), podsmażoną na maśle cebulę, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, majonez, jajka na twardo oraz przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Na patelnie wlać olej i rozgrzać go. Z mięsnej masy uformować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoto.
Teraz czas na sos grzybowy. Drugą cebulę również obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Grzyby umyć, pokroić w drobne kawałki. Do garnka włożyć 1 łyżkę masła i roztopić je. Na roztopione masło wrzucić cebulę i podsmażyć ją na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone grzyby. Całość jeszcze przesmażyć przez chwilę. Na koniec zaprawić grzyby śmietanką. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Usmażone kotlety można tuż przed podaniem, przełożyć na blaszkę i podgrzać w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 170°C.
Kotlety wyłożyć na talerz i polać sosem grzybowym.
Źródło: smakolykizkuchni.blogspot.com
  Drukuj przepis
0 komentarze