Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej
Już dawno nie natknęłam się na tak banalnie proste w wykonaniu - i tak pyszne danie jak właśnie ten kurczak w marynacie miodowo-musztardowej. Przepis idealny dla wszystkich którzy nie przepadają za spędzaniem połowy dnia w kuchni, przy przygotowaniu dania obiadowego :)
Kurczak jest soczysty i delikatny, a delikatna nuta miodu z musztardą niesamowicie wzbogaca smak potrawy.
Składniki:
- 3-4 piersi z kurczaka,
- 300 g gęstego jogurtu(ja użyłam greckiego),
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki miodu,
- szczypta soli,
- 2 1/2 szklanki płatków kukurydzianych,
- oliwa (niekoniecznie).
Kurczaka umyć i pociąć w grube paski. W misce wymieszać jogurt, musztardę, miód i sól. Przełożyć kurczaka do miski i dokładnie obtoczyć go w jogurcie z przyprawami. Odstawić do lodówki na minimum 20 minut. Płatki kukurydziane rozkruszyć (najlepiej w torebce foliowej). Przesypać na głęboki talerz i obtaczać w nich pojedyncze kawałki schłodzonego kurczaka.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Obtoczone w jogurcie i płatkach kukurydzianych kawałki mięsa, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie można skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut.
Źródło: stylowi.pl
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Obtoczone w jogurcie i płatkach kukurydzianych kawałki mięsa, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie można skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut.
Źródło: stylowi.pl
  Drukuj przepis
4 komentarze
Chrrupiący i słodko-słony, pycha :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania tego przepisu. Naprawdę warto :-)
OdpowiedzUsuńA z czym podawać tego kurczaka?
OdpowiedzUsuńTak jak zwyczajne kotlety z drobiu... np. z gotowanymi ziemniakami
OdpowiedzUsuń