Muffinki z parówkami

by - listopada 16, 2014

Znalazłam ostatnio fajny przepis na danie, które może stanowić miłe śniadanie, ale również przystawkę na posiedzenie z przyjaciółmi, np. przy dobrym meczu :) Idealnie komponuje się z różnego rodzaju sosami lub dipami. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam jedynie ilość cukru. 

Składniki:
  • 1/2 szklanki stopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kubek mąki kukurydzianej
  • 1 kubek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6-8 parówek

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
W dosyć wysokiej misce za pomocą trzepaczki, połączyć masło z cukrem. Dodać jajka i ponownie dobrze wymieszać. Na koniec wlać maślankę i znów wszystko wymieszać.
Następnie w osobnej misce połącz sodę oczyszczoną, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól. Tak uzyskaną suchą mieszankę, dodawać stopniowo do mokrych składników, cały czas energicznie mieszając. Ciasto musi być gęste, ale lekko lejące. Jeżeli będzie zbyt gęste, można dodać jeszcze odrobinę maślanki.
Formę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Ciasto wlać do foremek, do wysokości 3/4. Następnie w środku każdej muffinki umieść kawałek parówki.
Piecz 10-15 minut, do osiągnięcia złotego koloru. Po upieczeniu odstawić muffinki na 5 minut do ostygnięcia.

Źródło: notoryczna.wordpress.com



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze