Drożdżowe naleśniki z budyniem i bananami

by - lutego 23, 2015

Uwielbiam banany i wszelkie masy budyniowe, więc kiedy zobaczyłam ten przepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków banana. Gotowe naleśniki dodatkowo można udekorować bitą śmietaną lub sosem czekoladowym. Inspiracje na te naleśniki znalazłam na stronie winiary.pl, ale ponieważ było w nim sporo niekonsekwencji, zmieniłam niektóre ilości składników.

Składniki:

  • 2 x budyń o smaku bananowym (na 500 ml mleka),
  • 700 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 serek homogenizowany 220 g (najlepiej bananowy),
  • 2 banany,
  • 3 łyżki rodzynek.

    Ciasto naleśnikowe:

    • 1 szklanka mąki, 
    • 300 ml ciepłego mleka,
    • 3 jajka,
    • 10 g drożdży,
    • olej do smażenia.

    Drożdże pokruszyć i rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Następnie usmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju około 8 naleśników.
    Rodzynki wsypać do kubka i zalać wrzątkiem, żeby namiękły. Odstawić.
    Teraz czas na masę budyniową. Z 700 ml (dajemy trochę mniej niż wynika z opakowania) zimnego mleka odlać 1 szklankę, wsypać do niej budyń i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek, mieszać do momentu zagotowania. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez 1/2 minuty. Budyń posypać cukrem pudrem i odstawić do całkowitego ostudzenia. Dodać serek, odsączone rodzynki i banany pokrojone w kostkę.
    Na usmażone naleśniki nakładać porcje budyniu i składać w trójkąty.
    Podawaj tuż po przygotowaniu.



      Drukuj przepis

    Te przepisy mogą ci się spodobać

    1 komentarze