Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem, to pyszna wariacja na temat kotletów drobiowych. Dzięki marynacie mięsko jest delikatne i soczyste, a uzupełnione o pieczarki i ser, daje wyśmienitą całość. Naprawdę warto spróbować.
Składniki:
Piersi z kurczaka przekroić na pół wzdłuż (żeby były cieńsze). Delikatnie rozbić.
Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski, dodać resztę składników i wymieszać. Włożyć do niej mięso (obtaczając dokładnie każdy kawałek mięsa) i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie mięso obsmażyć z obu stron na oliwie. Cebulę pokroić w półplasterki i na osobnej patelni podsmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła, dodać majeranek i pieczarki pokrojone w półplasterki. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć całość.
Obsmażone wcześniej piersi z kurczaka wyłożyć do naczynia do zapiekania. Na każdą z nich położyć porcję pieczarek z cebulą. Posmarować jedną łyżką majonezu i posypać obficie startym żółtym serem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 200˚C. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Składniki:
- 4 małe piersi z kurczaka (około 50 dag),
- 20 dag pieczarek,
- 15 dag sera żółtego,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 cebula,
- majeranek,
- sól, pieprz.
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka papryki łagodnej,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki oleju lub oliwy.
Piersi z kurczaka przekroić na pół wzdłuż (żeby były cieńsze). Delikatnie rozbić.
Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski, dodać resztę składników i wymieszać. Włożyć do niej mięso (obtaczając dokładnie każdy kawałek mięsa) i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie mięso obsmażyć z obu stron na oliwie. Cebulę pokroić w półplasterki i na osobnej patelni podsmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła, dodać majeranek i pieczarki pokrojone w półplasterki. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć całość.
Obsmażone wcześniej piersi z kurczaka wyłożyć do naczynia do zapiekania. Na każdą z nich położyć porcję pieczarek z cebulą. Posmarować jedną łyżką majonezu i posypać obficie startym żółtym serem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 200˚C. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
5 komentarze
czemu nikt tegi nie komentuje??? bo a dobre wychodzi??
OdpowiedzUsuńMagia!!! przepis bardzo prosty, a efekty nie do opowiedzienia. tego trzeba po prostu spróbować!!!
polecam. I dzięki za przepis....
Dziękuję za wpis :) i oczywiście zapraszam częściej.
UsuńMam zamiar dzisiaj wypróbować :) Trzymaj kciuki, żeby wyszło!
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszły obłędnie smaczne. Zamiast majeranku dodalam duzo oregano.
OdpowiedzUsuńDziekuje za fajny przepis !!!!
Na zdrówko! :) Polecam się na przyszłość.
OdpowiedzUsuń