Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

by - marca 09, 2015

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem, to pyszna wariacja na temat kotletów drobiowych. Dzięki marynacie mięsko jest delikatne i soczyste, a uzupełnione o pieczarki i ser, daje wyśmienitą całość. Naprawdę warto spróbować.

Składniki:
  • 4 małe piersi z kurczaka (około 50 dag),
  • 20 dag pieczarek,
  • 15 dag sera żółtego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 cebula,
  • majeranek,
  • sól, pieprz.
    Marynata:
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • 1 łyżeczka papryki łagodnej,
    • 1 łyżeczka papryki ostrej, 
    • 1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka,
    • 4 łyżki sosu sojowego, 
    • 4 łyżki oleju lub oliwy.

    Piersi z kurczaka przekroić na pół wzdłuż (żeby były cieńsze). Delikatnie rozbić.
    Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski, dodać resztę składników i wymieszać. Włożyć do niej mięso (obtaczając dokładnie każdy kawałek mięsa) i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
    Po tym czasie mięso obsmażyć z obu stron na oliwie. Cebulę pokroić w półplasterki i na osobnej patelni podsmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła, dodać majeranek i pieczarki pokrojone w półplasterki. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć całość.
    Obsmażone wcześniej piersi z kurczaka wyłożyć do naczynia do zapiekania. Na każdą z nich położyć porcję pieczarek z cebulą. Posmarować jedną łyżką majonezu i posypać obficie startym żółtym serem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 200˚C. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. 

    Te przepisy mogą ci się spodobać

    5 komentarze

    1. czemu nikt tegi nie komentuje??? bo a dobre wychodzi??
      Magia!!! przepis bardzo prosty, a efekty nie do opowiedzienia. tego trzeba po prostu spróbować!!!
      polecam. I dzięki za przepis....

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję za wpis :) i oczywiście zapraszam częściej.

        Usuń
    2. Mam zamiar dzisiaj wypróbować :) Trzymaj kciuki, żeby wyszło!

      OdpowiedzUsuń
    3. Zrobiłam i wyszły obłędnie smaczne. Zamiast majeranku dodalam duzo oregano.
      Dziekuje za fajny przepis !!!!

      OdpowiedzUsuń
    4. Na zdrówko! :) Polecam się na przyszłość.

      OdpowiedzUsuń