Zrazy z szynki wieprzowej
Bardzo lubię zrazy. Ale zdecydowanie wolę zrazy z mięsa wieprzowego niż wołowego. Są delikatniejsze i bogatsze w smaku. Wyśmienicie smakują w towarzystwie ziemniaków i zasmażanych na maśle buraczków.
Składniki:
Jeżeli uda nam się kupić gotowe mięso poporcjowane na zrazy, mamy problem z głowy, jeżeli nie to mięso wieprzowe należy pokroić w plastry grubości 1 cm, a następnie rozbić tłuczkiem do grubości około 5 mm.
Każdy plater mięsa posypać i natrzeć dobrze przyprawą do mięsa. Odstawić na około 20 minut w chłodne miejsce. Ogórki pokroić w niezbyt grube słupki. Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na maśle, do momentu aż ładnie się zarumieni.
Na każdy płat mięsa nałożyć 3-4 słupki ogórka i 1-2 łyżki podsmażonej cebulki. Zawinąć brzegi mięsa, a następnie zrolować cały płat. Każdy zraz zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem.
Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć zrazy z każdej strony na rumiany kolor.
Przełożyć rulony do wyższego rondla i zalać je bulionem, do wysokości włożonych roladek. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę.
Po tym czasie zagęścić sos mąką rozmieszaną z zimną wodą i zabielić śmietaną. Na koniec sos doprawić do smaku solą, pieprzem lub ewentualnie sosem sojowym.
Składniki:
- 1 kg zrazowego mięsa z szynki wieprzowej,
- przyprawa do mięsa wieprzowego,
- 4 średnie ogórki kiszone,
- 4 średnie cebule,
- 2 łyżki masła do smażenia cebuli,
- olej do smażenia mięsa,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sól,
- pieprz,
- ok. 1 l bulionu,
- 1-2 łyżki mąki,
- 1-2 łyżki śmietany 18%.
Jeżeli uda nam się kupić gotowe mięso poporcjowane na zrazy, mamy problem z głowy, jeżeli nie to mięso wieprzowe należy pokroić w plastry grubości 1 cm, a następnie rozbić tłuczkiem do grubości około 5 mm.
Każdy plater mięsa posypać i natrzeć dobrze przyprawą do mięsa. Odstawić na około 20 minut w chłodne miejsce. Ogórki pokroić w niezbyt grube słupki. Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na maśle, do momentu aż ładnie się zarumieni.
Na każdy płat mięsa nałożyć 3-4 słupki ogórka i 1-2 łyżki podsmażonej cebulki. Zawinąć brzegi mięsa, a następnie zrolować cały płat. Każdy zraz zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem.
Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć zrazy z każdej strony na rumiany kolor.
Przełożyć rulony do wyższego rondla i zalać je bulionem, do wysokości włożonych roladek. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę.
Po tym czasie zagęścić sos mąką rozmieszaną z zimną wodą i zabielić śmietaną. Na koniec sos doprawić do smaku solą, pieprzem lub ewentualnie sosem sojowym.
  Drukuj przepis
2 komentarze
Uwielbiam zrazy. Przepis świetny, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam :)
OdpowiedzUsuń