Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym
Przepis na piersi z kurczaka w cieście czosnkowym to wyśmienita propozycja na danie obiadowe. Kurczak w cieście jest delikatny i mięciutki - a w zestawieniu z sosem czosnkowym daje niepowtarzalną całość, która może stanowić zarówno samodzielne danie - jak i dodatek do ziemniaków i surówki. Polecam.
Składniki:
Filety z kurczaka dokładnie umyć. Osuszyć i pokroić na mniejsze kotlety. Lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać ze szklanką wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodać sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać na gładkie ciasto.
Do tak przygotowanego ciasta przełożyć filety, delikatnie przemieszać, żeby mięso było dobrze obtoczone w cieście i odstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjąć mięso z ciasta i lekko osączyć. Następnie usmażyć je na oleju z obu stron na złoty kolor.
Teraz czas na sos czosnkowy. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiać solą, cukrem i pieprzem do smaku. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze posiekany drobno koperek.
Mięso podajemy z sosem czosnkowym.
Źródło: kuchnia-domowa-ani
Składniki:
- 50 dag filetów z kurczaka,
- 1 szklanka mąki,
- około 1 szklanki wody,
- 1 jajko,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki majonezu,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- odrobina cukru,
- opcjonalnie 2-3 łyżki posiekanego koperku.
Filety z kurczaka dokładnie umyć. Osuszyć i pokroić na mniejsze kotlety. Lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać ze szklanką wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodać sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać na gładkie ciasto.
Do tak przygotowanego ciasta przełożyć filety, delikatnie przemieszać, żeby mięso było dobrze obtoczone w cieście i odstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjąć mięso z ciasta i lekko osączyć. Następnie usmażyć je na oleju z obu stron na złoty kolor.
Teraz czas na sos czosnkowy. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiać solą, cukrem i pieprzem do smaku. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze posiekany drobno koperek.
Mięso podajemy z sosem czosnkowym.
Źródło: kuchnia-domowa-ani
  Drukuj przepis
0 komentarze