Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym

by - maja 24, 2015

Przepis na piersi z kurczaka w cieście czosnkowym to wyśmienita propozycja na danie obiadowe. Kurczak w cieście jest delikatny i mięciutki - a w zestawieniu z sosem czosnkowym daje niepowtarzalną całość, która może stanowić zarówno samodzielne danie - jak i dodatek do ziemniaków i surówki. Polecam.

Składniki:
  • 50 dag filetów z kurczaka,
  • 1 szklanka mąki,
  • około 1 szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
    Sos czosnkowy:
    • 4 ząbki czosnku,
    • 4 łyżki majonezu,
    • 300 ml jogurtu naturalnego,
    • odrobina cukru,
    • opcjonalnie 2-3 łyżki posiekanego koperku.

    Filety z kurczaka dokładnie umyć. Osuszyć i pokroić na mniejsze kotlety. Lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.
    Mąkę wymieszać ze szklanką wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodać sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać na gładkie ciasto.
    Do tak przygotowanego ciasta przełożyć filety, delikatnie przemieszać, żeby mięso było dobrze obtoczone w cieście i odstawić na 30 minut do lodówki.
    Po tym czasie wyjąć mięso z ciasta i lekko osączyć. Następnie usmażyć je na oleju z obu stron na złoty kolor.
    Teraz czas na sos czosnkowy. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiać solą, cukrem i pieprzem do smaku. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze posiekany drobno koperek.
    Mięso podajemy z sosem czosnkowym.

    Źródło: kuchnia-domowa-ani



      Drukuj przepis

    Te przepisy mogą ci się spodobać

    0 komentarze