Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty - czyli pysznie, zdrowo i kolorowo :) Po takiej zachęcie mam nadzieję, że będziecie ją robić póki trwa sezon na młodą kapustę. Polecam serdecznie.
Składniki:
Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Marchewkę obrać i razem z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule dymki posiekać razem ze szczypiorem. Marchewkę, rzodkiewki, cebulki i koperek (lub natkę) dodać do kapusty.
Oliwę i sok z cytryny wymieszać razem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać.
Źródło: zpierwszegotloczenia.pl
Składniki:
- ½ główki młodej kapusty,
- 2 marchewki,
- 5 średnich rzodkiewek,
- ½ pęczka koperku lub natki pietruszki,
- 4 cebulki dymki z małymi cebulkami,
- 1 mały ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka cukru,
- suszone lub świeże oregano,
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju,
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego.
Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Marchewkę obrać i razem z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule dymki posiekać razem ze szczypiorem. Marchewkę, rzodkiewki, cebulki i koperek (lub natkę) dodać do kapusty.
Oliwę i sok z cytryny wymieszać razem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać.
Źródło: zpierwszegotloczenia.pl
  Drukuj przepis
1 komentarze
Moja ulubiona surówa:)
OdpowiedzUsuń