Pieczeń z dzika
Dobrze przygotowana dziczyzna - to prawdziwe wyzwanie. Dlatego bardzo polecam ten przepis. Jeżeli będziemy przestrzegać wszystkich jego zaleceń - to możemy być pewni, że na rodzinnym spotkaniu "zabłyśniemy" wyśmienitą pieczenią z dzika. Mięso jest delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne.
Marynata:
Sos:
Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa, dzięki której odpowiednio skruszeje. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować!), odstawić i ochłodzić.
Zimną marynatą zalewać dobrze wymyte mięso i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie wyjąć z zalewy, wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Z przypraw podanych na początku wykazu składników przygotować pastę. Jałowiec i ziele angielskie rozetrzeć w moździerzu, rozmaryn drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie przyprawy połączyć z oliwą z oliwek, aż do uzyskania gęstej pasty. Doprawić solą i pieprzem. Cały kawałek mięsa natrzeć dokładnie przygotowaną pastą. Odstawić na około 1-2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Cebulę pokroić w dość grube piórka. Grzyby pokroić w grubą kostkę (suszone należy najpierw namoczyć). Mięso, cebulę i grzyby umieścić w torebce do pieczenia. Zamknąć. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Włożyć do piekarnika. Całkowity czas pieczenia powinien wynosić około 2 godzin. Po upływie około 1 godziny i 40 minut mięso wyjąć z torebki do pieczenia. Przełożyć wszystko do brytfanki i piec bez przykrycia przez kolejne 20 minut.
Kiedy mięso jest już gotowe i ładnie zarumienione z wierzchu, wyjąć je z brytfanki i odłożyć na talerz, aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Obrać 3 cebule, pokroić na drobną kosteczkę i usmażyć na maśle do miękkości. Przełożyć do rondelka, postawić na małym gazie i za pomocą ręcznego blendera rozetrzeć cebulę na papkę. Dodać połowę kostki rosołowej i zebrane soki z mięsa, które wypłynęły podczas pieczenia. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec zabielamy śmietanką i odrobinę odparowujemy, żeby zagęścić sos.
Mięso pokroić w grube plastry, polać sosem. Podawać zaraz po upieczeniu.
Wyśmienitym dodatkiem do dania jest borówka do mięs :)
Źródło z moimi modyfikacjami: kuchniamalwinki
  Drukuj przepis
Składniki:
- 1 kg karczku z dzika,
- 5-6 ziaren jałowca,
- 5-6 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka świeżych leśnych grzybów (mogą być też suszone lub mrożone),
- 2 średnie cebule,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka smalcu,
- 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- sól i pieprz do smaku.
Marynata:
- 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina,
- 0,10 litra octu winnego,
- 3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 szt. ziarna goździka,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych),
- 1/2 łyżeczki kolendry,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1 łyżka majeranku,
- 2 szt. liści laurowych,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu),
- 1/4 litra wody.
Sos:
- 3 cebule,
- 2 łyżki masła,
- 0,5 kostki rosołowej,
- odrobinę śmietanki kremówki.
Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa, dzięki której odpowiednio skruszeje. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować!), odstawić i ochłodzić.
Zimną marynatą zalewać dobrze wymyte mięso i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie wyjąć z zalewy, wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Z przypraw podanych na początku wykazu składników przygotować pastę. Jałowiec i ziele angielskie rozetrzeć w moździerzu, rozmaryn drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie przyprawy połączyć z oliwą z oliwek, aż do uzyskania gęstej pasty. Doprawić solą i pieprzem. Cały kawałek mięsa natrzeć dokładnie przygotowaną pastą. Odstawić na około 1-2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Cebulę pokroić w dość grube piórka. Grzyby pokroić w grubą kostkę (suszone należy najpierw namoczyć). Mięso, cebulę i grzyby umieścić w torebce do pieczenia. Zamknąć. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Włożyć do piekarnika. Całkowity czas pieczenia powinien wynosić około 2 godzin. Po upływie około 1 godziny i 40 minut mięso wyjąć z torebki do pieczenia. Przełożyć wszystko do brytfanki i piec bez przykrycia przez kolejne 20 minut.
Kiedy mięso jest już gotowe i ładnie zarumienione z wierzchu, wyjąć je z brytfanki i odłożyć na talerz, aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Obrać 3 cebule, pokroić na drobną kosteczkę i usmażyć na maśle do miękkości. Przełożyć do rondelka, postawić na małym gazie i za pomocą ręcznego blendera rozetrzeć cebulę na papkę. Dodać połowę kostki rosołowej i zebrane soki z mięsa, które wypłynęły podczas pieczenia. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec zabielamy śmietanką i odrobinę odparowujemy, żeby zagęścić sos.
Mięso pokroić w grube plastry, polać sosem. Podawać zaraz po upieczeniu.
Wyśmienitym dodatkiem do dania jest borówka do mięs :)
Źródło z moimi modyfikacjami: kuchniamalwinki
  Drukuj przepis
1 komentarze
Właśnie skonsumowalam dziś dzika według tego przepisu, przepyszn😍
OdpowiedzUsuń