Pieczeń z dzika

by - lipca 23, 2015

Dobrze przygotowana dziczyzna - to prawdziwe wyzwanie. Dlatego bardzo polecam ten przepis. Jeżeli będziemy przestrzegać wszystkich jego zaleceń - to możemy być pewni, że na rodzinnym spotkaniu "zabłyśniemy" wyśmienitą pieczenią z dzika. Mięso jest delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne.

Składniki:
  • 1 kg karczku z dzika,
  • 5-6 ziaren jałowca,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka świeżych leśnych grzybów (mogą być też suszone lub mrożone),
  • 2 średnie cebule,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Marynata:
  • 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina, 
  • 0,10 litra octu winnego, 
  • 3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 szt. ziarna goździka, 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 
  • 1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych), 
  • 1/2 łyżeczki kolendry, 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu, 
  • 1/2 łyżeczki tymianku, 
  • 1 łyżka majeranku, 
  • 2 szt. liści laurowych, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu), 
  • 1/4 litra wody.

Sos:
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 0,5 kostki rosołowej,
  • odrobinę śmietanki kremówki.

Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa, dzięki której odpowiednio skruszeje. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować!), odstawić i ochłodzić.
Zimną marynatą zalewać dobrze wymyte mięso i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie wyjąć z zalewy, wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Z przypraw podanych na początku wykazu składników przygotować pastę. Jałowiec i ziele angielskie rozetrzeć w moździerzu, rozmaryn drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie przyprawy połączyć z oliwą z oliwek, aż do uzyskania gęstej pasty. Doprawić solą i pieprzem. Cały kawałek mięsa natrzeć dokładnie przygotowaną pastą. Odstawić na około 1-2 godziny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Cebulę pokroić w dość grube piórka. Grzyby pokroić w grubą kostkę (suszone należy najpierw namoczyć). Mięso, cebulę i grzyby umieścić w torebce do pieczenia. Zamknąć. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Włożyć do piekarnika. Całkowity czas pieczenia powinien wynosić około 2 godzin. Po upływie około 1 godziny i 40 minut mięso wyjąć z torebki do pieczenia. Przełożyć wszystko do brytfanki i piec bez przykrycia przez kolejne 20 minut.
Kiedy mięso jest już gotowe i ładnie zarumienione z wierzchu, wyjąć je z brytfanki i odłożyć na talerz, aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Obrać 3 cebule, pokroić na drobną kosteczkę i usmażyć na maśle do miękkości. Przełożyć do rondelka, postawić na małym gazie i za pomocą ręcznego blendera rozetrzeć cebulę na papkę. Dodać połowę kostki rosołowej i zebrane soki z mięsa, które wypłynęły podczas pieczenia. Mieszamy.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec zabielamy śmietanką i odrobinę odparowujemy, żeby zagęścić sos.

Mięso pokroić w grube plastry, polać sosem. Podawać zaraz po upieczeniu.
Wyśmienitym dodatkiem do dania jest borówka do mięs :)

Źródło z moimi modyfikacjami: kuchniamalwinki



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze

  1. Właśnie skonsumowalam dziś dzika według tego przepisu, przepyszn😍

    OdpowiedzUsuń