Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

by - września 29, 2015

Bardzo często pomysły na obiad wpadają mi do głowy, kiedy wypatrzę jakiś fajny składnik w sklepie. Tym razem były to duże, ładne pieczarki - które od razu narobiły mi apetytu na pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Pyszne, aromatyczne danie które smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:
  • 500 g pieczarki,
  • 500 g mięso mielone,
  • 2  jajka, 
  • 1 cebula, 
  • łyżka masła,
  • pieprz,
  • sól,
  • przyprawa do mięsa mielonego,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Pieczarki dobrze umyć a następnie usunąć trzony i oczyścić główki tak, aby w ich wnętrzu było więcej miejsca do napełnienia. Nóżki pieczarek posiekać w drobną kosteczkę i dodać do mięsa mielonego razem z 1 jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle, na jasno-złoty kolor. Przestudzić i dodać do mięsa.
Wszystko dobrze wymieszać - najlepiej ręką. Na koniec doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Ponownie wymieszać.
Tak przygotowaną masą mięsną wypełnić każdy kapelusz pieczarek.
Następnie każdą pieczarkę obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Najlepiej obsmażyć najpierw od strony pieczarki, aż się zrobi rumiana a później delikatnie przewrócić. Smacznego :)



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarze