Kurczak słodko-kwaśny
Dla urozmaicenia codziennych dań obiadowych - postanowiłam zrobić aromatyczną, lekko chrupiącą chińszczyznę :) Wszystkie składniki komponują się w nim wyśmienicie. Jak zwykle w daniach chińskich, najważniejszy jest sos. Tutaj sos jest lekko gęsty, słodkawo-kwaśny z nieco octowym posmakiem i doskonale wiąże całą potrawę.
Składniki:
- 100 g ryżu,
- pół cebuli,
- 2 łyżki oleju ryżowego (można zastąpić zwykłym),
- pół papryki czerwonej,
- pół papryki zielonej,
- 2 filety z kurczaka,
- 1 marchewka,
- 4 krążki ananasa
z puszki,
- 4 łyżki soku z ananasa
z puszki, - 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego,
- 3 łyżki octu z białego wina,
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody,
- pieprz.
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Marchewkę, cebule, papryki, ananasa, pierś pokroić w kostkę. Rozgrzać olej i wrzucić na patelnie cebulę z marchewką. Smażyć 5 minut, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 minut, tym razem pod przykryciem. Po tym czasie dodać papryki i ananasa. Smażyć, aż warzywa zmiękną, dodać piersi.
W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu. Wymieszać.
Kiedy piersi z kurczaka będą już usmażone dodać sos, poddusić aż sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem. Smacznego :)
Źródło: mojagaleriasmaku
  Drukuj przepis
0 komentarze