Śledzie pod szubą
Szuba - zwana również śledziem pod pierzynką. Dla mnie jest to jedna z najlepszych sałatek śledziowych. Cytując historię tej sałatki ze strony przystanekpraga - możemy przeczytać, że śledź pod szubą po raz pierwszy pojawił się na stołach w wieczór sylwestrowy 31 grudnia 1918 roku w gospodzie Anastasa Bogomiłowa. Danie zostało ochrzczone mianem „Sz.U.B.A.” («Ш.У.Б.А.»). Pierwsze litery tego skrótowca można było rozszyfrować w następujący sposób: «Шовинизму и Упадку – Бойкот и Анафема», czyli „Szowinizmowi i Upadkowi – Bojkot i Anatema”. Potrawę o tak oryginalnej nazwie wymyślono, aby pogodzić gości gospody i złagodzić nieco prowadzone przez nich po pijanemu kłótnie i spory, które przynosiły zajazdowi straty, odstraszając bardziej spokojnych klientów. Poszczególne składniki miały określoną symbolikę – śledź symbolizował „proletariat” (czy też klasę robotniczą, żeby pozostać w terminologii marksistowskiej), ziemniaki – chłopów, zaś krwawo-czerwone (bordowe) buraki – bolszewików.
Składniki:
- 300 g filetów śledziowych (matias),
- 1 cebula,
- 3 jajka,
- 2 ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 2 buraki,
- pieprz czarny (świeżo mielony),
- 4 łyżki majonezu,
- natka pietruszki (do dekoracji).
Śledzie dobrze wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić w drobną kostkę. Marchew, ziemniaki i buraki ugotować, ostudzić, obrać, zetrzeć osobno na dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo i obrać. 1 żółtko zostawić do dekoracji na wierzch. Resztę z jajek zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. W salaterce lub w specjalnych metalowych obręczach (tak jak u mnie) układać warstwami:
- śledzie,
- cebulę,
- jajko,
- oprószyć pieprzem,
- cienka warstwa majonezu,
- ziemniaki,
- marchew,
- cienka warstwa majonezu,
- buraczki,
- cienka warstwa majonezu,
- pokruszone drobno żółtko.
Sałatkę odstawić w chłodne miejsce minimum na godzinę. Przed podaniem, można ją dodatkowo udekorować natką pietruszki.
  Drukuj przepis
0 komentarze