Tilapia zapiekana pod migdałami

by - grudnia 28, 2015

W ciągu ostatnich lat ryba tilapia, pod względem popularności uplasowała się w pierwszej piątce na świecie. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim delikatnemu, lekko maślanemu smakowi, łatwości filetowania i brakiem drobnych ości. Powiem szczerze, że ostatnio mocno się w niej rozsmakowałam :)
Dzisiaj zaproponuję ciekawy przepis na tilapię zapiekaną w porach, marchewce i płatkach migdałowych w sosie z dodatkiem śmietanki kremówki.

Składniki:
  • 6 filetów tilapii,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 100 g mąki,
  • 1 duży por,
  • 2 marchewki,
  • 300 ml śmietany 30%,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • garść migdałów w płatkach,
  • sól,
  • pieprz.

Filety wymyć, oprószyć solą i i odstawić na 10 minut. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu, tak aby ryba nabrała lekko rumianego koloru. Tilapię przełożyć do naczynia żaroodpornego (jedną obok drugiej - na płasko).
Pora opłukać i pokroić w cienkie półkrążki. Czosnek obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pora z czosnkiem. W międzyczasie obrać marchewkę i starkować ją na tarce z grubymi oczkami. Po 2-3 minutach dodać marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do zagotowania.
Tak przygotowanym sosem zalać tilapię. Posypać płatkami migdałowymi. Całość piec przez 10 minut w temperaturze 200°C.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze