Tarta z łososiem
Lubicie tarty? Ja bardzo - a szczególnie te wytrawne. Dzisiaj bardzo ciekawa propozycja na tartę łososiem i dużą ilością warzyw.
Składniki na farsz:
Na spód:
Posiekać mąkę z masłem. Następnie zrobić zagłębienie, do którego należy wbić jajko i wlać drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Dodać sól. Wyrobić. Uformować kulę i odstawić na chwilę przykryte ściereczką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Na patelni rozpuścić oliwę z masłem. Wrzucić i poddusić czosnek i szalotkę. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę, groszek, suszone pomidory i posiekaną papryczkę. Całość dokładnie wymieszać. Poddusić na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze 2 minuty. Doprawić.
Ciasto drożdżowe rozwałkować do wielkości okrągłej formy o średnicy minimum 28 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną formę (łącznie z bokami). Na spód ciasta wyłożyć warzywa. Na warzywach ułożyć łososia pokrojonego na mniejsze cząstki. Skropić sokiem z cytryny.
Śmietankę roztrzep z jajkami. Wylać ją na wierzch tarty.
Piec około 30 minut lub do momentu kiedy wierzch dobrze się zetnie.
Źródło: addiopomidory
Składniki na farsz:
- 300 g łososia,
- garść suszonych pomidorów,
- ½ dużego jabłka,
- 1 średnia marchewka,
- 100 g groszku cukrowego,
- ostra papryczka,
- garść posiekanej drobno szalotki,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka masła,
- 100 ml śmietanki 36%,
- 2 jajka,
- sól morska,
- świeżo zmielony pieprz.
Na spód:
- 250 g mąki pszennej chlebowej (ja dałam pełnoziarnistą),
- 1 jajko,
- 120 g masła,
- 100 ml mleka,
- 5 g drożdży instant,
- ½ łyżeczki soli.
Posiekać mąkę z masłem. Następnie zrobić zagłębienie, do którego należy wbić jajko i wlać drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Dodać sól. Wyrobić. Uformować kulę i odstawić na chwilę przykryte ściereczką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Na patelni rozpuścić oliwę z masłem. Wrzucić i poddusić czosnek i szalotkę. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę, groszek, suszone pomidory i posiekaną papryczkę. Całość dokładnie wymieszać. Poddusić na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze 2 minuty. Doprawić.
Ciasto drożdżowe rozwałkować do wielkości okrągłej formy o średnicy minimum 28 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną formę (łącznie z bokami). Na spód ciasta wyłożyć warzywa. Na warzywach ułożyć łososia pokrojonego na mniejsze cząstki. Skropić sokiem z cytryny.
Śmietankę roztrzep z jajkami. Wylać ją na wierzch tarty.
Piec około 30 minut lub do momentu kiedy wierzch dobrze się zetnie.
Źródło: addiopomidory
  Drukuj przepis
1 komentarze
uwielbiam tarty i łososia!
OdpowiedzUsuń