Krokiety z kurczakiem i pieczarkami

by - lutego 28, 2016

Dziś zaproponuję fajny przepis na wykorzystanie mięsa z piersi kurczaka i pieczarek. Taki właśnie zestaw składników, idealnie pasuje do połączenia go w postać farszu do krokietów. Najlepsze są podawane zaraz po usmażeniu, serwowane z czerwonym barszczykiem.

Składniki:
  • 50 dag piersi z kurczaka,
  • 50 dag pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 15 dag tartego żółtego sera,
  • sól,
  • przyprawa gyros,
  • olej do smażenia.

Ciasto na naleśniki:
  • 750 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 300 g mąki.

Panierka:
  • 2 jajka,
  • bułka tarta.

Piersi z kurczaka dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i przyprawą gyros. Przełożyć na patelnie i usmażyć podlewając go niewielką ilością oleju. Odstawić do przestudzenia.
Pieczarki umyć, cebulę obrać. Obydwa składniki pokoić w półplasterki. Na osobnej patelni, rozgrzać olej i usmażyć do momentu, aż warzywa zmiękną a nadmiar płynu z pieczarek odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z gazu.
Usmażone mięso z kurczaka, pieczarki i cebulę przełożyć do melaksera i posiekać, ale tylko chwilę, żeby nie wyszła nam papka. Farsz przełożyć do miski i dodać starkowany ser. Opcjonalnie można jeszcze raz masę spróbować i doprawić przyprawami.

Przygotować ciasto naleśnikowe. Składniki na ciasto wymieszać razem na gładką masę. Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni.

Następnie na każdym naleśniku nałożyć około 1 łyżki farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zwinąć w rulony.
W jednej misce rozkłócić jajka na panierkę, a do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Krokiety maczać najpierw w jajku, później w bułce. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z dwóch stron na jasno złoty kolor.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarze