Krokiety z kurczakiem i pieczarkami
Dziś zaproponuję fajny przepis na wykorzystanie mięsa z piersi kurczaka i pieczarek. Taki właśnie zestaw składników, idealnie pasuje do połączenia go w postać farszu do krokietów. Najlepsze są podawane zaraz po usmażeniu, serwowane z czerwonym barszczykiem.
Składniki:
- 50 dag piersi z kurczaka,
- 50 dag pieczarek,
- 2 cebule,
- 15 dag tartego żółtego sera,
- sól,
- przyprawa gyros,
- olej do smażenia.
Ciasto na naleśniki:
- 750 ml mleka,
- 3 jajka,
- 300 g mąki.
Panierka:
- 2 jajka,
- bułka tarta.
Piersi z kurczaka dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i przyprawą gyros. Przełożyć na patelnie i usmażyć podlewając go niewielką ilością oleju. Odstawić do przestudzenia.
Pieczarki umyć, cebulę obrać. Obydwa składniki pokoić w półplasterki. Na osobnej patelni, rozgrzać olej i usmażyć do momentu, aż warzywa zmiękną a nadmiar płynu z pieczarek odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z gazu.
Usmażone mięso z kurczaka, pieczarki i cebulę przełożyć do melaksera i posiekać, ale tylko chwilę, żeby nie wyszła nam papka. Farsz przełożyć do miski i dodać starkowany ser. Opcjonalnie można jeszcze raz masę spróbować i doprawić przyprawami.
Przygotować ciasto naleśnikowe. Składniki na ciasto wymieszać razem na gładką masę. Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni.
Następnie na każdym naleśniku nałożyć około 1 łyżki farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zwinąć w rulony.
W jednej misce rozkłócić jajka na panierkę, a do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Krokiety maczać najpierw w jajku, później w bułce. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z dwóch stron na jasno złoty kolor.
  Drukuj przepis
2 komentarze
Wyglądają bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuń... i takie naprawdę są :)
OdpowiedzUsuń